KVALØYA: For 37 år siden gikk Jorun Murberg, Grethe-Lise Haagensen og Hebe Desiree Kvernmo inn til et sensasjonell NM-gull for Tromsø Skiklubb Langrenn. Ikke før og ikke siden har noen klart å matche prestasjonen.

Damene har knapt møtt hverandre siden de konkurrerte, men under damestafetten på ski-NMs siste dag krysset Hågensen og Kvernmos veier igjen.

– Vi har vel ikke sett hverandre siden 1989, i hvert fall etter det jeg kan huske, forteller Kvernmo.

Murberg skulle egentlig også være til stede under mesterskapet, men måtte melde avbud grunnet sykdom.

SE VIDEO AV DEN SENSASJONELLE INNSPURTEN HER!

Lege og lærer

Selv om det er flere tiår siden damene omgikk hverandre jevnlig går samtalen flytende rimelig fort. Mimringen blir til tider avbrutt av damestafetten som pågår, men det er tydelig at kjemien mellom de tidligere norgesmesterne fortsatt er der.

– Jeg husker godt når jeg var «lillejenta» på 15 og du var 17. Nå føles ikke aldersforskjellen så stor, spøker Kvernmo, som er 52 år og jobber som overlege på UNN.

Haagensen, som nå er 54, er fortsatt involvert i langrennssporten gjennom hennes jobb som lærer på Norges Toppidrettsgymnas. Der trener hun blant annet sin 18-år gamle datter Bjørk, som gikk flere distanser for Tromsø skiklubb under årets mesterskap.

– Jeg tror ikke helt hun klarer å forholde seg til våre prestasjoner, det er lenge siden, sier Haagensen og ler.

Sensasjonell seier

For på den tiden var jentenes stafettseier en sensasjon. Selv hadde de en målsetting om å klare topp 10, mens andre ikke trodde på dét engang.

– Vi var godt trente og presset hverandre på trening, så vi visste vi var gode. Men vi hadde ikke turt å håpe på noe bedre enn topp 10, mimrer Haagensen.

Under mesterskapet på Steinkjer gikk Murberg første etappe og lå et godt stykke unna teten, men et kjempeløp fra Haagensen satte opp en duell mellom Kvernmo og den gang verdensener Ingrid Christensen i siste etappe.

– Hebe var god på staking. Derfor sa jeg på forhånd at hun kom til å ta Kristiansen hvis det ble en sprintduell, men det var det få som trodde, sier Haagensen.

Kvernmo selv hadde også troen på at hun vil kunne vippe skidronningen av tronen.

– Det var mye taktekkere mot slutten, for Kristiansen ville ikke slippe meg forbi. Men jeg tok yttersvingen på henne rett før oppløpet og da var det bare å beine på, erindrer Kvernmo.

Blir fortsatt gjenkjent

Begge husker fortsatt mye fra mesterskapet og selve løpet, i likhet med mange jevnaldrende fra Tromsø.

– Det var sensasjonelt på den tiden, hele Nord-Norge fulgte med og heiet på oss. Da jeg skulle ringe hjem til foreldrene mine etter mesterskapet kom jeg ikke gjennom, fordi så mange andre var på tråden for å gratulere, forteller Kvernmo, som fortsatt blir gjenkjent 37 år etter skibragden.

– Av og til har jeg pasienter som husker meg. «Du er jo hun skiløperen» har jeg hørt et par ganger, konstaterer hun.

foto
JUBEL: Damene kan fortsatt juble, selv om det begynner å bli noen år siden de tok med seg NM-gullet hjem til Tromsø. Foto: Lars Marius Matre