Strandli og Brun virker kanskje som et par rolige fyrer, men når de setter seg i båten er de som villdyr. Det har de vist gang på gang i store mesterskap. I 2013 tok de VM-gull, de har en pen stabel med bronsemedaljer, og i august ble det EM-gull i dobbeltsculler.

– Vi har mer å komme med, sier de ferske EM-vinnerne til NTB.

I tillegg til mersmak ga EM-gullet også de to roerne trygghet på at de er i rute før mesterskapet. Forskjellen på gull og sølv kan være marginal. Et tidels sekund, eller en hundredel.

– I tid er det ganske kort, men jobben som kreves for å ta det steget opp, er ganske betydelig. Det er mer enn en tidel, både fysisk og mentalt. Derfor var det deilig i EM å vise at vi kan klare det.

Roer Are Strandli er klar for VM i Bulgaria. Her er han fotografert på Sognsvann i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Dårlige vitser

At de har sittet i samme båt i en årrekke er en klar fordel. Viktigheten av å kjenne hverandre godt er nærmest ubeskrivelig, og som gode venner kan de løfte hverandre opp hvis den ene har en dårlig dag.

– Hvordan løfter du Brun når han har en dårlig dag?

– Jeg forteller en dårlig vits, sier Strandli.

– Og omvendt?

– Det samme, jeg er ganske god på dårlige vitser, sier Brun.

Karene trekker fram galgenhumor som en viktig ingrediens i vennskapet.

– Vi har det veldig gøy sammen. Og det er supersentralt oppe i det hele, at det ikke blir for alvorstynget, sier Strandli til NTB.

9. september starter alvoret i Bulgaria. Da er det VM som gjelder.

Roer Kristoffer Brun er klar for VM i Bulgaria. Her er han fotografert på Sognsvann i Oslo Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

God kjemi

De flirer og ler når de forteller om hverandre, og det er ingen tvil om at kjemien stemmer før jakten på VM-gullet drar seg til.

– Kristoffer er en fascinerende type, sier Strandli om Brun – og fortsetter:

– Han har så ekstremt mange kvaliteter og er dyktig på så mange felt. Han er en variert person som er utrolig morsom å være med. Han er en behagelig person, seriøs og ærlig. Hvis jeg skal beskrive han med ett ord, må det bli «komplett».

– Oi, oi, oi, det var da veldig raust, gapskratter Brun og starter med sin beskrivelse av makkeren.

– Han virker kanskje «lugn» og rolig, men han er en «ulv i fåreklær». Det er få jeg vet om som har et konkurranseinstinkt som Are. Også har han fantastisk mange kvaliteter: Han er smart, han er morsom, han er uhøytidelig og kjekk å være sammen med. Og inspirerende.

– Hysj

Under tirsdagens presentasjon av den norske VM-troppen i Oslo, sa Strandli at han mente de er favoritter. Da hysjet Brun på makkeren.

– Det er kanskje baksiden med å vinne EM, at man gjør seg selv til favoritt, sier Brun.

– Men å være favoritter er jo faktisk det vi trener for å være, så det får vi bare håndtere, mener Strandli.

Duoen er i alle fall enig om at de skal bruke samme oppskrift i VM som da de vant EM.

– Vi går for samme oppskrift, vi skal forbedre noen små tideler her og der.

(©NTB)