Norge sikret seg en dramaseier som gjør det nesten umulig for Sverige å komme til EM-semifinalen. Norge trenger bare en seier mot Slovenia mandag eller Danmark onsdag for å spille om å komme til EM-finalen fredag.

Katrine Lunde viste hvorfor hun er tidenes mestvinnende kvinnelige håndballspiller.

– Det var deilig. Det er en intens kamp hele veien, og det er mange slitne kropper nå. Det var utrolig deilig at vi fikk de siste målene på slutten, sånn at vi dro det i land. Det blir alltid tøffe og harde kamper mot Sverige, sier 42-åringen til Viaplay.

Med 14 sine redninger ble hun kåret til banens beste spiller.

– Hun gjør at vi drar ifra, og er sikkerheten når vi roter litt med ting. Alle vil ha Katrine som sisteskanse. Fenomenalt, sier landslagssjef Thorir Heirgeirsson om keeperen til Viaplay.

Hun gjorde sin klart beste EM-kamp. Silje Solberg-Østhassel kom inn på to straffer. Ingen av dem gikk i mål. Målvaktene var den lille forskjellen på Norge og Sverige. Som så mange ganger før.

Men Norge var gjennom mye trøbbel for to poeng ble sikret.

Første omgang sluttet typisk for hvordan de første 30 minuttene var.

Norge ledet 13–12, en stresset frem i angrep. Der snappet svenskene en ball mellom Stine Bredal Oftedal og Henny Reistad. Sverige gikk i angrep, spilte en ball i Malin Aune, fikk den tilbake og plutselig var Linn Blohm fri på strek.

Den svenske strekspilleren satte ballen for Katrine Lunde til 13–13.

Slik var det ofte. Marginene gikk ikke Norges vei. Lunde sto en god omgang, men flere av de svenske målene gikk via den norske målvakten. Jenny Karlsson fikk en kjempestart på kampen med seks mål. Norge slet med å få fatt i den svenske bakspilleren.

– Et sjøsykt norsk forsvar, kommenterte Viaplays Ole Erevik opp i pausen.

TØFF BEHANDLING: Kristine Breistøl scoret ett mål før pause, men fikk føle det gode svenske forsvarsspillet. Foto: BJORN S. DELEBEKK / VG

– Famlende og ubesluttsomt, fulgte Karoline Dyhre Breivang opp og påpekte at Norge etter hvert klarte å tette noen av hullene. Det ga også flere redninger av Lunde. Hun reddet syv baller. Silje Solberg-Østhassel kom inn og reddet en straffe. Likevel slet Norge med å få et klart grep om kampen.

I angrep klarte nemlig det svenske forsvaret å bryte den norske rytmen. Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal hadde problemer med å få i gang spillet med Vilde Ingstad. Strekspilleren ble godt pakket inn selv om hun scoret to og skaffet en straffe.

Norge slet med å få ballen inn bak svenskekeeper Jessica Ryde om det ikke var kontringer eller kontante straffekast fra Nora Mørk

Dramaet levde ved pause: 13–13.

TOPPSCORER: Henny Reistad satte inn syv mot Sverige. Foto: BJORN S. DELEBEKK / VG

2. omgang startet med en Ingstad-utvisning og to svenske mål.

Initiativet og kontrollen var igjen kledd i gult og blått.

Men Stine Skogrand kom inn igjen i det norske forsvaret. Både hun og resten av forsvaret traff bedre. Etter 41 minutter traff også Sunniva Næs Andersen på en kontring. Den gjorde godt for EM-debutanten etter to bom på åpne sjanser fra venstrekanten før pause.

Norge omsatte forsvarsspillet i den hardeste valutaen som finnes for kvinnelandslaget i håndball: Kontringsmål.

Slik fløy Thale Rushfeldt Deila inn sitt første EM-mål også. På pasning fra en annen forsvarsekspert Maren Aardahl.

Norge slet mye mer i angrep. Bredal Oftedal gravde dypt etter løsningene, gjorde et par feil, før hun fightet inn ledelse 22–20. Så fant kapteinen Vilde Ingstad til en glimrende 23–21-ledelse.

Slik gikk neglebiteren av en EM-kamp inn i de siste 10 minuttene.

Lunde fortsatte redningene og Henny Reistad viste hvilken matchvinner hun har blitt både i forsvar og angrep.

– Den er ingen som topper henne. Hun er så god, mener Viaplay-ekspert Gunnar Pettersen.