– Først og fremst var det viktig å få poeng. Om det hadde sett pent eller stygt ut var ikke så viktig. Vi fikk mange spillere i gang og kunne nesten ikke fått en bedre åpningskamp, sier landslagssjef Jonas Wille til VG.

Målvakt Torbjørn Bergerud ble kåret til banens beste med en redningsprosent på 37,5.

– Veldig positiv start. Jeg er veldig fornøyd med at jeg kom inn i kampen etter tre baklengs i starten og beholdt fokus, sier Bergerud.

– Det var veldig deilig å få en sånn start og bli ferdig med åpningskampen. Det er alltid litt spesielt og alltid litt usikkert hvor man står og hvordan motstanderen er. Så veldig «happy» med sånn prestasjon i første kamp, sier Magnus Abelvik Rød til VG.

Den digitale tavlen i taket på 15.000-seteren Mercedes-Benz Arena i Tysklands hovedstad viste tidlig 0–3 i favør Polen. Da begynte norske supportere å bli engstelige.

– Oh, shit, de er på jobb – det blir vanskelig i dag, tenkte jeg, sier Gøran Johannessen til VG.

– Sånn er det i håndball. Det ser veldig brutalt ut på 0-3, men på 1-3 var det ikke skummelt lenger, bemerker Jonas Wille med et smil.

Og frykten varte ikke lenge.

Etter snaut fem minutter startet Sebastian Barthold opphentingen for Norge, før Sander Sagosen overtok skuddansvaret.

– Det er Sagosen som setter Norge i gang i denne kampen. Det er en forventet, klasseprestasjon av han, sier Viaplay-ekspert og tidligere storspiller Joachim Boldsen (45) i pausen.

– Det var en fin og behagelig start på mesterskapet, sier Sagosen til VG. Han mener Norge beholdt roen i den vanskelige starten.

Norges største stjerne sluttet aldri å prøve. Selv om uttellingen var middels, scoret bakspilleren seks ganger for det norske mannskapet. Det var nok til å bli matchens toppscorer. Til pause ledet Norge 15–10 i oppgjøret de langt på vei måtte vinne.

Linjespiller Petter Øverby (31) scoret Norges første mål i andre omgang akkompagnert av tonene til a-has «Take On Me» på Mercedes-Benz Arena i Tyskland, hvor den norske gruppen har vært elsket siden gjennombruddet på 1980-tallet.

Med fersk 16–10-ledelse så det ut til at også håndballgutta ville lykkes i Berlin under EMs åpningsmatch.

Resten av matchen ga flere tydelige svar. Magnus Abelvik Rød, som var skadet før mesterskapet og var rusten i første omgang, fikk justert både kropp og skuddarm med totalt fem nettkjenninger.

– Angrepsspillet var litt mer hakkete, mener Jonas Wille som etterlyser mer tempo i pasningsspillet. Landslagssjefen trekker frem scoringene til Gøran Johannessen og Harald Reinkind i 2. omgang som «viktige».

På kantene gjorde svogerne Kristian Bjørnsen og Sebastian Barthold jobben med 100 prosent uttelling på avslutningene (4/4), mens keeper Torbjørn Bergerud endte på en redningsprosent på 37,5 før Kristian Sæverås fikk muligheten mellom stengene.

Med storseieren i EM-åpningen starter forberedelsene til lørdagens oppgjør mot Færøyene. Rundt 10 prosent av innbyggerne fra den lille øygruppen har reist til Berlin for å støtte laget i deres første mesterskap.

Mot Slovenia holdt entusiasmen, og kvalitetene til det teknisk begavede laget, bare nesten til poeng. Etter 13–13 til pause, tapte Færøyene 29–32.

Likevel ble Norge advart mot dem etterpå – både av stjernespilleren Elias Skipagötu (21) og den slovenske profilen Miha Zarabec (32). For Norge vil trolig seirer også mot Færøyene og Slovenia (mandag) i gruppespillet sette laget i god nok posisjon til å kunne gå videre fra hovedrunden neste uke.

VG-børsen

Mål, Norge: Sagosen 6, Rød 5, Barthold 4, Bjørnsen 4, Johannessen 4, Gullerud 3, Øverby 2, Jakobsen 1, Grøndahl 1, Reinkind 1, Lyse 1.

Torbjørn Bergerud BB 8

Kristian Sæverås 5

Sander Sagosen 6

Sebastian Barthold 6

Henrik Jakobsen 5

Petter Øverby 7

Kristian Bjørnsen 6

Magnus Gullerud 6

Tobias Grøndahl 4

Gøran Johannessen 6

Christian O'Sullivan 5

Harald Reinkind 4

Simen Lyse 5

Kevin Gulliksen 4

Alexander Blonz 4

Magnus Abelvik Rød 7

Jonas Wille (trener) 7

Vurdert av Jostein Overvik