Det bekrefter Det internasjonale antidopingbyrået Wada i en pressemelding fredag ettermiddag.

Wada skriver at komiteen som har etterforsket Valijevas dopingsak har konkludert med at hun ikke er ansvarlig for eller har «forsømt» seg, og at den russiske komiteen derfor ikke finner grunnlag for sanksjonering - utover diskvalifikasjonen som følge av hennes positive dopingprøve 25. desember 2021.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) opphevet da den midlertidige utestengelsen før OL.

Valijeva var storfavoritt foran den individuelle kunstløpkonkurransen for kvinner i Beijing-OL i februar for ett år siden etter sin suverene seier i EM.

Under OL ble det imidlertid kjent at hun hadde avgitt en positiv dopingprøve noen uker tidligere. Valijeva - og offentligheten - fikk vite dette etter at hun hadde vært med på å sikre lag-gull for ROC (Russlands Olympiske Komité, russiske utøvere fikk ikke delta under nasjonsbetegnelsen) helt i starten av vinterlekene i Kina.

Hun ble ikke utestengt og fikk lov til å konkurrere videre i OL.

I kunstløpfinalens avgjørende friløp var hun tydelig nervøs og mislyktes. Hun falt flere ganger og endte på 4. plass.

ROC sikret likevel gull og sølv med Valijevas to år eldre lagvenninner, Anna Sjtsjerbakova og Alexandra Trusova.

TÅRER: Dopingtatte Kamila Valijeva var utrøstelig etter sitt mislykte friløp i Beijing-OL for ett år siden. Foto:  MANAN VATSYAYANA / AFP

Wada skriver i sin pressemelding at de tidligere har ansett Det russiske antidopingbyråets (Rusada)sendrektighet som uakseptabel, og at de derfor i fjor høst overlot behandling av saken til Idrettens voldgiftsrett Cas. Det internasjonale antidopingbyrået mener Kamila Valijeva burde vært utestengt fire år.

– Etter en full gjennomgang av Rusadas avgjørelse vil Wada bestemme hva som vil bli neste skritt, slik at saken kan bli behandlet så fort som mulig uten unødvendig utsettelser, uttaler Wada.

USAs antidopingbyrå Usada publiserte denne uttalelsen på Twitter fredag kveld norsk tid: