Da VG spør Zintsjenko – kort tid etter at han satte spikeren i Burnley-kisten med en lekker fulltreffer i 3–1-seieren lørdag – om hvordan det er å være profesjonell fotballspiller, samtidig som krigen pågår for fullt i hjemlandet, svarer han slik:

– For å være ærlig og for å svare på det spørsmålet ... Det du spør om er om det er tøft eller ikke. Men la meg snu på det og spørre deg: Er det tøft for dem som er i frontlinjen og gir livene sine for vår uavhengighet og vår frihet. Hvilken av delene er tøffest? Det er svaret mitt.

JUBLET FOR SCORING OG SEIER: Oleksandr Zintsjenko, her etter sin nydelige 3–1-scoring mot Burnley lørdag. Foto: Nigel French / Pa Photos / NTB

For Zintsjenko gikk intervjuseansen fra smil etter en god prestasjon, seier og scoring, til langt mer alvor da det ble påpekt at en langt mer viktigere kamp enn Burnley i Premier League kommer like rundt hjørnet.

  • Den 20. november kan nemlig Ukraina kvalifisere seg for EM i Tyskland neste år.

  • Zintsjenko & co. ligger tre poeng foran Italia i gruppen.

  • Men de møter nettopp italienerne på BayArena i Tyskland om en drøy uke.

  • Men i den dramatiske innspurten i gruppen hører det med at Italia også har en kamp mindre spilt enn Ukraina.

  • Trolig er ikke annet enn seier godt nok for Ukraina.

– Det blir en massiv kamp. Jeg er egentlig ikke klar for å snakke om det ennå. Men det blir vårt livs kamp, helt sikkert. Spesielt nå, i den tøffeste tiden for vårt land, vil jeg si. Å klare å skape noe positivt for det ukrainske folk, det er så viktig.

Noen måneder etter at Russlands president Vladimir Putin erklærte fullskala krig mot Ukraina, uttalte Zintsjenko seg om situasjonen.

26-åringen tilbrakte mesteparten av tenårene i storklubben Sjakhtar fra Donetsk, en by som er okkupert av russerne. Da krigen startet der i 2014, flyttet han med foreldrene sine til Russland.

Han innrømmet at han slet med å konsentrere seg om fotballen og sa at han ville at folk skulle snakke mer om krigen.

For å ikke glemme brutaliteten som pågikk og fortsatt pågår i landet hans. VG har vært i Ukraina og møtt idrettsutøvere som kjemper ved fronten i krigen.

Arsenal og kaptein Martin Ødegaard har også gjort det de kan for å støtte Zintsjenko. Det ble synlig for alle en Arsenal-kamp dagen etter ettårsdagen for krigen i februar i år.

Ødegaard snakket med folk i klubben og ville at Zintsjenko skulle bære kapteinsbindet i den kampen.

– Det var en fin ting å gjøre, det å vise ham støtte. Det har gått et år nå, for lenge, og en veldig vanskelig og følelsesladet situasjon for ham, uttalte Ødegaard om situasjonen.

Manager Mikel Arteta uttalte følgende:

– Han, familien og alle i landet hans har lidd mye. Det er en veldig fin gest fra klubben og fra laget. Spesielt Martin som gir ham kapteinsbindet på denne dagen.

Zintsjenko ble så spurt om hva det vil bety for ham å få landslaget – som var kvalifisert både i 2016 og 2020 – tilbake i EM.

– Det er så viktig, å spille i EM er i seg selv en utrolig bragd, uansett. Men spesielt nå. Når vi tar på den ukrainske drakten så er det det stolteste øyeblikket i ditt liv. Du har drømt om å spille for landslaget siden du var liten.

– Men spesielt nå, med krigen i landet vårt, så spiller det ingen rolle hva slags kamp, om det er en vennskapskamp eller ikke. Du forstår at om du vinner kampen, så er det enda en positiv ting for folket vårt.

PS: Zintsjenko er ambassadør for en ukrainsk hjelpeorganisasjon - sammen med blant andre de norske Nobelpris-vinnerne May-Britt og Edvard Moser og fotball-legenden Andrij Sjevtjenko.