I morgen kommer kvalitetsrapporten som vil få stor betydning for de videre mulighetene til et eventuelt OL i Tromsø. I den anledning var mangeårig idrettspresident Hans B. Skaset gjest hos TV2 Nyhetskanalen i dag tidlig.

Der fremsto den pensjonerte professoren fra Norges Idrettshøyskole som negativ på Tromsøs vegne, basert på den siste tids utvikling og dagens VG-spekulasjoner om økonomisk sprekk.

På direkte spørsmål fra programlederne om Tromsø blir norsk søkerby til OL 2018, svarte Skaset:

- Nei.

Han mener det er flere forhold til at det kan gå mot et negativt svar fra regjeringen i høst.

- Den finansielle krisen rundt i verden vil kunne påvirke avgjørelsen. Mye er annerledes økonomisk sammenliknet med sist Norge arrangerte OL, mener Skaset.

Han tror kostnadene kan bli for høye til at det norske folk stiller seg bak et ja. Og det vil regjeringen trolig ta hensyn til.

- Det er folket som på bunnlinjen blir avgjørende for om regjeringen innvilger en statsgaranti, sier Skaset.

- Staten må garantere for de samlede kostnader. Det er IOCs nådeløse krav. IOC tar ingen risiko, verken for økonomi eller omdømme. Det må søkeren garantere for, legger Skaset til i en kommentar på www.sportsanalyse.no.

Han poengterer imidlertid også for at argumenter som "nå er det Nord-Norges tur" og "nordområde-politikken", er elementer som kan gi et ja fra regjeringen. Også at en søkerprosess kan gi positive ringvirkninger totalt sett for Norge.

- En søkerfase er relativt billig. Politisk og økonomisk, gir blest og omtale, også utenfor landets grenser, for søkerby og landsdel, og inspirerer interesser langt ut over idrettens virkefelt. Problemet består i hva en statsgaranti fører til (1) av krav underveis, (2) av krav om alternativer ved nederlag (2011), og - om resultatet skulle bli ”the Decision is Tromsø”, slutter Skaset.

SI DIN MENING: Hva tror du utfallet av kvalitetsrapporten blir?