«Sveriges praktfiasko», kaller avisen Expressen det.

«Svensk fiasko – reisepass i kvarten», skriver konkurrenten Aftonbladet.

Det er første gang siden 1930-tallet at Sverige mislykkes med å ta medalje i hockey-VM fire ganger på rad.

– Det er et stort «misslyckande» for «Tre Kronor», fastslår Håkon Loob som ekspert på SVT.

– Det er veldig tungt. Vi skal vinne disse matchene ti av ti ganger, sier målvakten Lasse Johansson ifølge Aftonbladet.

«Hvor tom kan man føle seg etter en hockeymacth? Skal jeg være ærlig har jeg bare kjent samme tomhet en gang tidligere», skriver kommentator Mats Wennerholm i Aftonbladet – og sikter til 3–4-tapet for Hviterussland i OL i 2002.

SMELL: Dommeren prøver å gå mellom Alexander Nylander (t.h.) og Latvias Martins Dzierkals, som senere fikk matchstraff. Foto: GINTS IVUSKANS / AFP

Sverige har hatt et tungt VM, der de måtte reise til Riga for å møte Latvia – som nå er klar for sin første VM-semifinale noen gang.

Målvakten Arturs Silovs var den store helten hos Latvia, der det torsdag kveld er fest i Rigas gater. Rihards Bukarts hadde assist på alle tre Latvia-målene.

Dans Locmelis sendte Latvia i ledelsen i første periode, men i midtperioden utlignet Timothy Liljegren etter assists fra Lucas Raymond og Jonathan Pudas.

Men drøyt fem minutter ut i siste periode var Latvia igjen i ledelsen 2–1. Det var Miks Indrasis som satte pucken bak den svenske målvakten.

I overtall økte de til 3–1 da drøyt seks minutter gjensto. Janis Jaks var målscorer.

Latvia viste imponerende undertallsspill og tillot ikke svenskene å utligne.

Sverige er 11 ganger verdensmester i ishockey for menn. De vant gull både i 2017 og 2018. Siden har det vært fire VM uten medalje.

Tidligere torsdag vant USA 3–0 over Tsjekkia og Tyskland 3–1 over Sveits. USA og Tyskland møtes i den ene semifinalen. Canada og Latvia møtes i den andre.