Statsminister Jonas Gahr Støre kom med budsjettlekkasjen på Valle Hovin kunstgressbane i Oslo.

Der løftet Støre en håndfull svarte gummikuler fra Vålerengas bane:

– En tredjedel av mikroplast i norsk natur er dette, slo han fast.

Han la til at dette også har vært en forutsetning for økt fotballaktivitet og integrering blant barn og unge.

Jonas Gahr Støre med gummikulene som skaper problemer for norsk fotball. Foto: Live Austgard / VG

Nå skaper disse svarte kulene hodebry for fotballen i Norge. De fleste av landets 2050 kunstgressbaner har opphogde bildekk, som inneholder hundrevis av kjemikalier, som fyll. Dette er gummigranulat.

Og det er bare et tidsspørsmål før det Støre holder i venstrehånden blir ulovlig.

EUs forbud mot salg av gummigranulat blir vedtatt i høst, og vil ha en overgangsperiode på åtte år.

– Av alle land i Europa som har kunstgress, så har det kanskje størst betydning for oss, sier Støre – og tenker på Norges kalde klima.

– Alle andre alternativer har vist seg mindre bra, sier den fotballinteresserte partilederen.

Regjeringens forslag til statsbudsjett legges frem i oktober.

– Vi har for budsjettet neste år satt av fem millioner til å gjennomføre en kartlegging. Hvis vi skal bytte dette ut, må vi vite hva vi skal bytte til, sier Støre.

– Fem millioner høres lite ut når NFF har anslått totalkostnaden til 10 milliarder?

– Ja, vi må starte med å kartlegge hva som er tilstanden for norske baner. Det var tilbakemeldingen fra Lise (Klaveness, fotballpresident) i juni, og det har vi hørt. Det er viktig å komme fort i gang.

Norges Fotballforbund har søkt om en årlig bevilgning på 5,5 millioner kroner frem til sommeren 2029, til sammen 33 millioner.

Nå er fem millioner i boks.

– Vi skal bruke pengene på et prosjekt der vi skal innhente kunnskap om alle de 2000 banene vi har i Norge, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Fotballen vil ha mer kunnskap om alle forhold rundt en kunstgressbane, også hvordan lokale forhold, som vær og bruk, påvirker banen.

Erlend Hanstveit og Jonas Gahr Støre. Foto: Live Austgard / VG

Erlend Hanstveit, tidligere Brann-spiller som nylig ble utnevnt til statssekretær for kulturminister Lubna Jaffery, er sikker på at omstillingen krever en hard og intens jobb av innovative miljøer.

– Vi har fått en kjempeutfordring i fanget. Vi har visst om den, men det har blitt veldig tydelig hvor fort dette må løses, og da er jeg glad for å være del av en regjering som snur seg raskt, sier Hanstveit.

– Det er vanskelig å slå gummigranulat. Vi må få engasjert forskningsmiljøene for å gå inn i dette, mener Støre.

– Hvordan skal du få med forskningsmiljøene?

– Det skal vi jobbe med nå, også sammen med NFF. Hvis alle banene i Europa skal bort, må det ligge en kjempestor forretningsidé å stå bak det som skal inn.

Totalt kan regningen for rundt 2000 baner komme på hele 10 milliarder, hvis man skal tro NFFs beregninger. Det innebærer utskifting av kunstgress-systemer og merkostnad for miljøvennlig fyll, drift og bruk.

Anslagene er usikre, og en kartlegging vil gi flere svar på hva omstillingen vil koste.

– Norden må nok løse Norden. Jeg tror den store innovative løsningen kommer i Europa, men vi må finne skreddersydde løsninger for Norge og Norden, sier Klaveness.