– Det har snudd ganske fort. På denne tiden i fjor var det småstevner i Norge jeg var med på. Det er uvirkelig, det er nok ordet for å beskrive det, sier Ingvaldsen til VG.

Fredag kl. 21.53 avslutter han det prestisjefylte Diamond League-stevnet i Brussel med 400 meter på NRK. Fremgangen har vært formidabel for Moelv-gutten i sommer:

  • Han ble tidenes første nordmann i en VM-finale og endte som nummer 6 i Budapest nylig. Han senket den norske rekorden til 44,39 i forsøket.

  • Under Bislett Games i juni senket han den gamle persen fra 45,94 til 44,86 og tok den gamle norgesrekorden til Karsten Warholm.

  • Å senke egen pers fra 45,94 til 44,39 på så kort tid er ikke vanlig.

– Jeg prøver å nyte øyeblikket og ta alt innover meg, sier Ingvaldsen.

Han er nå blitt en aktuell utøver for de største stevnene internasjonalt og utstyrsleverandørene.

– Det er mange som lurer på det, men det har ikke gått opp for meg. Jeg føler fortsatt jeg bare er den samme vanlige gutten. Det er bare at jeg løper litt fortere. Plutselig spiser jeg middag med alle de stjernene jeg har sett på TV. Det er helt merkelig, men veldig kult, sier Ingvaldsen og ler.

Han trenes av mamma Mari Ann Bentdal. Hun sliter også litt med å forstå hva som har skjedd denne sesongen.

– Det er nesten sånn, jeg vet nesten ikke helt hvor jeg skal begynne ... Det startet jo med Bislett Games, hvor han egentlig sjokkerte alle – inkludert meg. Det har vært litt av noen opplevelser, sier Bentdal.

FORRYKENDE RASK: Håvard Bentdal Ingvaldsen under VM. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Fremgangen forklares enkelt med god trening over tid og litt mer muskler.

– Jeg skjønner egentlig ikke selv hvordan jeg har fått en sånn fremgang. Men jeg har fått trent veldig bra og holdt meg skadefri, så har jeg vokst i både hodet og kroppen, sier Ingvaldsen.

Ser du en 400-meterfinale, er det lett å legge merke til at Ingvaldsen er stort sett yngre og er uten like synlige muskler som flere av konkurrentene.

– Jeg forventer å vokse enda mer. Jeg har en del å hente på den biten, sier Ingvaldsen.

– Jeg har trent mer styrke, du må være sterk for å løpe fort på 400 meter. Jeg har trent på spesielle muskler. Før var det bare bein. Nå er det alt annet også: Kjerne, mage, hoftene, legger og lår. Hele kroppen egentlig.

NY PROFIL: Håvard Bentdal Ingvaldsen hilser på norske tilskuere etter det vanvittige løpet under Bislett Games. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Med suksessen er det flere som har blitt obs på Ingvaldsen og mange har sine råd og meninger om hva han bør gjøre i fortsettelsen.

– Men vi fortsetter med det som har funket, sier tidenes raskeste nordmann rundt en friidrettsbane.

Noen vil gjerne se 20-åringen på 800 meter, en øvelse som krever mer utholdenhet enn 400 meter.

– Det er mange gode råd. Men vi ler jo litt, hver gang Håvard har løpt bra på 400, så begynner de å snakke om den der 800-meteren ..., sier Bentdal og fortsetter:

– Vi får se på det. Håvard er en lang og slank gutt, og har et veldig lett steg. Så ja, etter hvert kan han bli en god 800-meterløper. Men det er stor forskjell på 400 og 800 meter.