19-åringen fra Tromsdalen var helt suveren opp Holtbakken i kveldens utgave av Tromsøkarusellen, og vant løpet med 40 sekunders margin ned til William Melseth fra BOIF Ski.

Det er tredje gang i årets karusell at Sommerseth er først i mål.

- Det er alltid artig å være først og få igjen for jobbingen. Det var flere som kunne slått meg som ikke er her i dag, men det er gøy, slår 19-åringen fast.

Han løp de 3,5 kilometerene med en brutal stigning opp mot Elverhøy kirke på tiden 12.43.

- Det var da man kom på toppen og skulle stige opp på slak vei til Elverhøy at det tæret på, sier Sommerseth.

- Føler stor fremgang

Til vanlig spiller Stian Dahl Sommerseth, sønn av tidligere TUIL-leder Robin, fotball på TUIL 2. Men etter å ha løpt en terrengmaraton i London i slutten av mars, ble han for alvor bitt av løpebasillen.

- Jeg begynte å løpe sånn ordentlig nå først i april. I slutten av mars løp jeg et maraton. Da begynte jeg å satse. Da begynte jeg i april å kombinere det med fotballspillingen, forteller han.

- Har det gått raskt fremover?

- Så fort man begynner å trene med løpsspesifikt, så går det fortere frem med eneste gang. Det er stor fremgang føler jeg selv.

19-åringen forteller at fotballen fortsatt har hovedprioritet i treningsuken.

- Jeg trener fotball fire ganger i uken, pluss kamp. Jeg løper de dagene jeg ikke har trening, pluss kanskje en liten løpetur til noen fotballtreninger, sier han.

- Yngvild er et forbilde

Historien til Stian Dahl Sommerseth kan minne om en tidligere fase i karrieren til Yngvild Kaspersen, som i dag er en profesjonell fjelløper i verdensklasse. Hun var tidligere fotballspiller i Fløya og på aldersbestemte landslag.

Sommerseth vil ikke sammenligne seg ennå.

- Hun er så rå. Jeg er ikke der. Hun var mye bedre enn meg i fotballen, hun er bedre både i løping og fotball. Men hun er et forbilde, det er hun jo, sier Stian Dahl Sommerseth.

I dag stilte ikke Kaspersen til start. I kvinneklassen ble Kathrine Kvernmo fra Bardu best med tiden 14.27.