Petter Solberg ble gransket fra topp til tå mandag. Smertehelvetet kan forklares.

Foruten at kragebeinet er tvers av, noe som ble klart allerede etter hendelsen på rallycrossbanen søndag, kom flere skader til syne mandag.

– Han har brist i ribbein nummer ni og ti. Det var derfor han hadde så usigelig vondt, sier rådgiver og pressetalsmann Per-Espen Løchen til Aftenposten.

Petters kone Pernilla Solberg legger til:

– Jeg har aldri opplevd Petter skrike så mye. Han hadde det forferdelig. Da han fikk høre at teamet hadde tatt VM-gull, gråt han også av glede, sier hun.

Passer på ektemannen

Pernilla Solberg er igjen hos ektemannen, som er på sykehuset i Riga. Det ble mandag bestemt at han skal hjem til Sverige med fly, or å få foretatt en operasjon i kragebeinet. Samtidig sier kona mandag ettermiddag at det ikke er helt sikkert at han må under kniven. .

– Noen eksperter sier at det er lurt å operere, andre at det er best at skadene leger seg selv. Jeg holder på å kontakte flere som har peiling på dette, legger hun til.

Her er Pernilla Solberg, Oliver Solberg og Petter Solberg fra en konkurranse på Lånkebanen i sommer. Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Gikk tross alt bedre enn forventet

Uansett kunne både Løchen, Solberg og de andre i teamet rundt den uheldige kjøreren puste lettet ut. Det ble ikke så ille som fryktet.

– Det var kanskje noen skader som vi og Petter kan leve litt lettere med, sier Løchen.

Han forteller at det jobbes med å få syketransport til Petter Solberg, og at det vil foregå når han føler seg i stand til slik forflytning.

– Det er mest praktisk at han kommer hjem, sier Løchen.

Kona har følt på både oppturer og nedturer i denne runden:

– Det har vært en fantastisk suksess med teamet. Det vi har drømt om, vårt felles mål og ikke minst støtten fra Volkswagen, har betydd så mye. Det å kunne ta VM-gullet for laget, mens Petter lå på sykehuset, ble veldig merkelig.

Ble mange tårer

Pernilla Solberg synes fortsatt at alt er surrealistisk.

– Jeg må jo innrømme at jeg også har grått og grått, ikke minst for at Petter, som ikke kunne være der da VM-tittelen ble sikret.

Hun tenker tilbake på den stygge krasjen i Canada i fjor, men sier også at rallycross er relativt safe.

– Og når man ser hendelsen på TV, ser den ikke alvorlig ut. Men jeg hadde kommunikasjon med ham, og hørte med en gang hva han skrek ut: «Dette er alvorlig!» Da sprang jeg ut på banen, der redningsmannskapet var allerede. De stoppet racet og fikk ham bort.

Det vonde hadde en forklaring

Per-Espen Løchen misunner ikke Solberg det han måtte gjennom. For det var tydelig at det var noe mer enn det legene konstaterte søndag.

– Han opplevde et smertehelvete, sier Løchen, som er glad for at legene tok røntgen mandag, og dermed fant problemet nederst på ryggen.

Han risikerer å miste de to siste rallycrossrundene, men Pernilla Solberg og Løchen håper at han kan være med på den siste i midten av november. Den foregår i Sør-Afrika.

– Vi får se hva som skjer. Det er mange ulike råd om at han bare må ta den tiden han trenger, som er seks til åtte uker, sier hun, mens Løchen legger til:

– Førstkommende runde i Tyskland om halvannen uke ser i alle fall mørk ut.

Målet å beholde en pallplass

Solberg kjemper for sølvet individuelt, og han leder med fem poeng på fjorårsvinner Mattias Ekström. Sebastien Loeb, den gamle kjenningen i rally, sniker seg stadig innpå, 15 poeng bak nordmannen.

– Petter var fryktelig sliten over å ha vondt i 24 timer og sterke smerter over så lang tid. Jeg vil definere ham som nedbrutt over at han ikke fikk være der å ta del i karrièrens VM-gull nummer fire, sier Løchen.

Petter Solberg ble sendt til sykehus med ryggsmerter etter en kollisjon under rallycross-VM i Riga. Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix

– Han lå på sykehuset da han fikk vite at han var blitt verdensmester for fjerde gang.

Ikke bilbeltes skyld

Det ble søndag spekulert i om bilbeltet var årsaken til Solbergs kragebeinsbrudd, men Løchen har etter videoanalyser funnet årsaken til hvorfor verdensmesteren fra 2014 og 2015 pådro seg de sterke smertene.

– Jeg har sett på bildene fra kameraet inne i bilen og vet hva som forårsaket skadene. Petter ble touchet bakfra av Sebastien Loeb etter at han var raskest i starten og først inn i første sving. Det var ikke noe ufint fra franskmannen, bare en helt vanlig raceincident.

– Men det gjorde at bakparten på Petters bil slapp og bilen skrenset. Petter var i ferd med å rette opp bilen, og da svingte han rattet så langt han kunne til høyre. Siden han hadde begge hendene på rattet, så kom den venstre albuen veldig langt opp og den ble låst i en uheldig posisjon. Så kom Janis Baumanis og smelte inn i Petters dør. Det var heller ikke noe som Baumanis kunne noe for, men det var da kragebeinet røyk, forklarer Solbergs rådgiver Løchen til NTB.