Styreleder i Tromsø Håndballklubb, Eirik Vaaja, reagerer på at barer og restauranter åpnes, men at det fortsatt må holdes en meter avstand innendørs i breddeidretten.

– Regjeringens nye regler er positive for de under 20. Jeg er glad for at de kan trene og spille. Men jeg reagerer sterkt på at de ikke åpner for de over 20, sier Vaaja når VG ringer etter pressekonferansen.

– De åpner for at du kan ut å drikke øl, men må trene med én meters avstand. Det er en logisk brist. Når de kan åpne for studier og restauranter og barer burde de også åpne for idretten. Det blir vanskelig og forteller en spiller i lavere divisjon at du kan gå på bar, men ikke spille håndball. Det gir ingen mening, forklarer Vaaja oppgitt.

Styrelederen sier han er redd klubben med 500 medlemmer, skal miste spillere som følge av restriksjonene.

– Jeg er redd for at spillere som har vurdert å gi seg nå gjør det. De får ikke noe ut av trene med en meters avstand.

Dette er de nye tiltakene i barne -og breddeidretten

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sa torsdag at regjeringen kultur, fritid og idrett er viktig og at barn og unge er regjeringens viktigste prioritet.

 • Fritidsaktiviteter bør gjennomføres utendørs så langt det er mulig.

Barn og unge under 20 år:

 • Utendørs aktiviteter kan gjennomføres som normalt

 • Anbefalt gruppestørrelse innendørs omtrent 20 personer eller etter klasse eller kohort fra skole og barnehage.

 • Aktivitet innendørs kan gjennomføres med kontakt der det er nødvendig

 • Seriespill kan gå som normalt.

 • Regjeringen åpner for at aktiviteter innendørs med deltagere fra ulike steder.

 • Regjeringen anbefaler fortsatt at lagidretter venter med turneringer, større stevner og cuper

Voksne over 20 år:

 • Innendørs er det anbefalt maks 20 personer og 1 meters avstand. Ved intensiv trening bør det tilrettelegges for 2 meters avstand

 • Voksne kan utøve aktivitet utendørs som normalt, med kontakt der det er nødvendig.

Tilskuere på arrangement:

 • Utendørs kan man ha 200 tilskuere uten tilviste plasser.

 • Innendørs kan man ha 200 tilskuere med tilviste plasser.

– Kan drive som normalt

KAN DRIVE UTE: Daglig leder i Ull/Kisa fotballklubb, Andreas Aalbu er glad klubben har mulighet til å spille ute. Foto: Astrid M.Nordhaug

Daglig leder i Ull/Kisa fotballklubb, Andreas Aalbu, er selv superglad for de nye tiltakene.

– Vanskelig å være annet enn positiv til dette. For vår del kan vi drive som normalt, siden vi kan trene ute. Det er gledelig at barn og unge kan trene som normalt og at seniorlaget vårt som er i 2. Divisjon også får trene. Det er bedre enn jeg fryktet, sier han.

Likevel føler han med kollegaer i andre idretter.

– Vi er skånet siden vi er utendørs, men jeg har forståelse for at de som driver med håndball og andre idretter innendørs er skuffet, sier Aalbu.

Positivt overrasket

Styreleder i Sarpsborg IL Kine Huke Holmstrøm. Hun er glad barn og unge får spille seriespill, men ville hatt både turnering og vanlig spill for breddeidretten. Foto: Privat

Styreleder i Sarpsborg IL, Kine Huke Holmstrø, sier hun er glad barn og unge får mer frihet i idretten, men skulle gjerne ha hatt det mer åpnet.

– Bedre enn jeg trodde. Fra 16 til 20 får jo spille og det er jo bra. Og seriespill er bra, men jeg hadde håpet at de hadde åpnet for små turneringer der man samles nasjonalt også. Det er høydepunktet for ungdommene våre, sier hun.

– Det er fornuftig at de har åpnet for seriespill. Det er jeg glad for. Jeg har barn som er sammen med meg i stuen nå og de var veldig glade, legger hun til.

Holmstrø skulle gjerne også hatt de samme reglene for breddeidretten.

– Jeg håper de åpner for breddeidretten som det neste steget. Vi har mange lag som må trene med en meters avstand. De bør også få trene normalt.

Om barneidrett: – Dette var helt nødvendig

Roy Freddy Andersen er styreleder i Stjernen Hockey Ung. En klubb som har spillere opp til 20 år. Han jubler over at de nå kan spille seriespill.

– Det er veldig fint at regjeringen nå har åpnet for barn og unge. Det er jo tredje sesongen nå vi sto i fare for å miste sesongavsluttningen. Det har jeg fryktet og da var jeg redd det ville ført til at vi hadde mistet mange spillere. Så dette var helt nødvendig, jeg pustet lettet ut og har fått mange tilbakemeldinger fra barn som er glade, sier han.

Andersen forteller at periodene med begrensninger har vært tunge for de rundt 300 hockeyspillerne i klubben.

– Det jeg har savnet litt har vært empatien oppi dette, man har sett på barn som en gruppe, men det har vært utrolig mange drømmer som har vært knust. Så dette er jeg glad for, sier han.

Rettelse: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at idrettsarrangement med nærkontakt anbefales å ikke ha deltagere som samles fra ulike steder. Det er ikke riktig. Det riktige er at regjeringen fortsatt anbefaler at lagidretter venter med turneringer, større stevner og cuper. Rettelsen ble gjort 13.01.22 klokken 21.30.