Tobias Foss ble i 2019 historisk som den første norske vinneren av Tour de l’Avenir.

Tadej Pogacar (vant Tour de France i 2020 og 2021) og Egan Bernal (vant Tour de France i 2019) var de to siste som vant rittet før Foss, og en seier i Tour de l’Avenir har vært nærmest synonymt med en fremtid som en fremtidig sykkelstjerne.

Fredag tok Tobias Halland Johannessen et langt steg mot sammenlagtseier med en overlegen seier på den syvende etappen opp til Grand Colombier.

– Det var ekstremt gøy det her. Det var ikke noe jeg hadde forventet i det hele tatt. Jeg hadde knallbra bein, så da måtte jeg bare prøve, sier han til VG.

Nordmannen fulgte opp med en ny etappeseier på lørdagens etappe og leder nå med 2:18 ned til Carlos Rodriguez før den siste etappen.

– Laget gjorde en fantastisk jobb hele dagen. Dette er definitivt en lagseier, sier Tobias Halland Johannessen i et intervju vist på Discovery+ etter lørdagens etappe.

SUVEREN: Tobias Halland Johannessen var over minuttet raskere enn nærmeste konkurrent på fredagens etappe. Foto: Anouk FLESCH

Stig Kristiansen er sportsdirektør for det norske U23-landslaget i rittet.

– Hvis jeg noen gang har vært litt knapp på ord, så er det i dag, sier han til VG fredag.

– Det Tobias gjorde er bare en helt vanvittig prestasjon. Det en rekke andre proffer her, og når vi ser på tallene, så er det en strålende prestasjon. Det er faktisk etter skoleboken, det er akkurat som han skulle ha gjort det 100 ganger tidligere. Det er bare noe som ligger i begge de to guttene (Tobias og tvillingbror Anders), de har det i repertoaret.

Kristiansen sier de på treningssamling i vinter så at det var noe spesielt med tvillingbrødrene som fyller 22 år på mandag, men legger til:

– Dette er litt i overkant av hva man kunne tro, sier han.

TVILLINGER: Anders (venstre) og Tobias Halland Johannessen (høyre) har vunnet hver sin etappe så langt. Torsdag ble de nummer én og to, et øyeblikk Tobias sier var «helt vilt». Foto: WORDUP PROJECTS

– Nå må vi bare fokusere på oppgavene og prøve å vinne dette, sier Tobias fredag.

Årets sesong er den første sesongen hvor de to brødrene har satset for fullt på landeveissykling. De to gjorde seg tidlig kjente som gode syklister på terrengsykkelen og Tobias kjørte inn til bronse i junior-VM i 2016.

Brødrene har signert en kontrakt med Uno-X for de neste tre sesongene – et lag som har et uttalt ønske om å ta seg opp på øverste nivå på WorldTouren i 2023. Det vil i så fall bety automatisk invitasjon til de største rittene, som Tour de France.

– Tour de France er jo selvfølgelig noe man har lyst til. Man kommer nærmere og nærmere det målet nå. Det er mye som skal klaffe for at man skal komme dit, men det er gøy å ta med seg på veien, og så er det mye jobb som gjenstår, sier han etter fredagens seier.

OVERGÅR FOSS-SEIER: Stig Kristiansen sa etter fredagens etappe, da Tobias Halland Johannessen tok lagets fjerde etappeseier i årets Tour de l’Avenir, at årets ritt overgår 2019-utgaven da Tobias Foss vant sammenlagt. – Men Tobias Foss vant, det har vi ikke gjort enda. Vi har hatt et kjempebra ritt så langt, men ikke vunnet sammenlagt. De to største dagene er igjen, påpekte han fredag. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tobias ble nummer to i U24-utgaven av Giro d’Italia tidligere i år og ble belønnet med en plass på det norske firemannslaget i OL.

I Tour de l’Avenir var han også selvskreven, hvor han lørdag tok Norges femte etappeseier i år (to til Søren Wærenskjold, to til Tobias og én til Anders Halland Johannessen)

21-åringen hadde selv ikke fått sett så mye på tallene fra fredagens etappe, som Stig Kristiansen roser opp i skyene.

– Jeg har egentlig ikke peiling. Jeg ser aldri på wattmåleren når jeg sykler, jeg prøver å ta det på følelsen. Jeg tror det er et stykke på veien mot å kjøre fort mot de store gutta. Jeg tror det var positivt, sier han lett humrende.

PS! Du kan se den siste to etappen i Tour de l’Avenir på Discovery+ og Eurosport Norge fra 13.00 søndag.