Først fikk kommunen nei til å bruke 9,4 millioner RDA-kroner til OL-planen. Nå viser det seg at kommunen mangler dobbelt så mye.

Tromsø kommune havnet i ei skikkelig knipe da Kommunaldepartementet nylig sa nei til at kommunen kunne bruke såkalte RDA-midler til å utrede planene om et OL i 2018. Dermed manglet kommunen 9,4 millioner kroner som man hadde regnet med å få dekket gjennom RDA-ordningen.

Men pengemangelen stopper ikke der. I gårsdagens formannskapsmøte ble det klart at arbeidet med kommunedelplanen for OL vil koste betydelig mer.

Tallene på bordet

– Vi må regne med 20 millioner kroner i løpet av flere år, fastslo kommunalsjef Irene Valstad Simonsen.

Beløpet på 9,4 millioner er nemlig bare beregnet kostnad for planarbeidet i 2008. Men kommunedelplanen for OL er så omfattende at arbeidet er ment å pågå til starten av 2010.

– Dette vil bli den mest omfattende planen som er laget i Nord-Norge noensinne, mener ordfører Arild Hausberg (Ap).

Jens Ingvald Olsen (Rødt) forlangte klart svar på hvor stor regninga for OL-planen til slutt vil bli.

– Jeg ble virkelig overraska over å høre at planen nå plutselig skal koste 20 millioner.

Et enstemmig formannskap støttet hans forslag om at rådmannen skal legge fram en fullstendig kostnadsberegning for planen i løpet av september.

Regner med hjelp

Jan Blomseth (Frp) advarte mot å begynne planarbeidet uten å ha inndekning, og viste til det varslede merforbruket innenfor helse og sosial. I tillegg bemerket han at kommunen har regnet med en langt høyere skatteinngang enn det som vil bli tilfelle.

Ordføreren innrømmet at situasjonen er særdeles vanskelig.

– Alle vet at vi ikke har store midler i 2008, og at vi har betydelige utfordringer også i 2009. Men vi skal være kreative, ellers kan vi heller ikke ta mål av oss selv til å være OL-søker.

Irene Valstad Simonsen har imidlertid tro på at regjeringa vil bidra til OL-arbeidet når først spørsmålet om statsgaranti er avklart.

– Det vil være veldig rart om staten ikke medvirker i planprosessen, uttaler Simonsen.

Bundet prosess

Formannskapet vedtok til slutt planprogrammet for hva som skal utredes i forhold til OL i 2018. Også Gunnar Pedersens (H) tidligere forslag om å utrede plassering av ishall inne i fjell i stedet for på Mandelasletta, ble vedtatt.

Jens Ingvald Olsen fikk imidlertid ikke flertall for sitt forslag om at alle alternative plasseringer av anlegg skal kunne vurderes, selv om alternativ plassering vil koste mer enn det er tatt høyde for i OL-søknaden.

– Det er et demokratisk problem at en slik sentral del av planen er unntatt behandling, sier Olsen, og viser til at Fylkesmannen har sagt nei til bruk av Grønnåsen som OL-arena.

– Dersom Fylkesmannen har innsigelse mot Grønnåsen, så må de endre det uansett. Det vil bli dyrt, mener Olsen.

Kommunalsjef Irene Valstad Simonsen Foto: Jon Terje Eiterå