Om to uker kommer rapporten fra de som skal kvalitetssikre OL-budsjettet. Den kan starte et nervepirrende svarteperspill mellom idrettsstyret og regjeringen.

Dersom rapporten avviker vesentlig fra Tromsø-OLs egne tall vil OL-drømmen henge i en meget tynn tråd, sier sentrale kilder i regjeringen til VG.

OL-skeptikerne i regjeringssystemet håper at idrettsstyret skal stoppe den nordnorske OL-drømmen, slik at regjeringen slipper å ta skylden for at Tromsø-OL i 2018 eventuelt ikke blir noe av.

Ifølge flere sentrale kilder i regjeringssystemet, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV), samt flere andre statsråder, lenge vært dypt bekymret for usikkerheten i å garantere for et idrettsarrangement nesten 10 år fram i tid.

Debatt: Tror du Tromsø 2018 får statsstøtte?

Også inntekter

Tromsø-OL har søkt om en brutto statsgaranti på 15,5 milliarder kroner, pluss 2,1 milliarder for deltakerlandsbyen. Da er kostnader til sikkerhet ikke tatt med. Inntektene er anslått til 6,2 milliarder kroner.

Ifølge Tromsø-OLs budsjett vil idrettsanleggene koste 2,5 milliarder kroner, og kulturminister Trond Giske har stått knallhardt på at idretten skal betale 22,3 prosent av anleggskostnadene gjennom de årlige anleggsmidlene fra tippemidlene.

En positiv rapport som bekrefter Tromsøs anleggsbudsjett og som slår fast at Tromsø-OL er samfunnsøkonomisk lønnsomt, vil etter alt og dømme berede grunnen for at både idrettsstyret og regjeringen anbefaler statsgaranti. Prosjektet er kommet altfor langt til å si nei nå, hevder kildene.

Negativt idrettsstyre

Trond Giske har tidligere sagt til VG at regjeringen ikke vil gå videre med OL-søknaden uten at idretten står bak. Dersom idrettsstyret som prosjekteier sier nei, er søknaden om statsgaranti trukket.

Store deler av idrettsbevegelsen ønsker ikke OL i Tromsø, dersom OL-utbyggingen går ut over nye idrettsanlegg.

I en undersøkelse blant 221 idrettsledere som VG foretok i juni, svarte 54 prosent at de ikke ønsker et OL hvis det forsinker utbygging av nye anlegg i egen krets eller forbund.

Les mer i Bladet Tromsø lørdag