Damefotballen i Tromsø har siden det ble klart at alle tromsølag skal spille i 2.-divisjon har prøvd å finne én klubb som skal være flaggskipet i byen. Roger Nilsen har vært trener for Fløya siden sommeren i fjor, men det har vært en tung trenerperiode.

– Det har ikke være noe særlig. Vi rykket ned etter en trasig høst. Det som var mest tungt var at vi slet så mye som vi gjorde, sier Nilsen til iTromsø.

Nå er det snart en ny sesong og dermed nye muligheter, men fremtiden ser ikke lys ut. Fløya-treneren har mistet sin toppscorer Guro Bell Pedersen til byrival TUIL, og nå kan flere spillere være på vei bort. Sara Johansen har lenge vært en nøkkelspiller for Fløya og har også vært kaptein for klubben.

– Det er ikke godt å si hvilken klubb hun blir å spille for. Jeg har ikke sett henne på trening i det siste, så det ser ikke lyst ut, sier Nilsen.

Gir seg uten opprykk

Gabrielle Lie er blant Tromsøs største fotballtalenter i Tromsø, og var toneangivende for Fløya i høst.

– Hun blir mest sannsynlig værende, men hun kikker sørover for muligheter, sier Nilsen.

Hans egen fremtid i klubben avhenger av hvordan det går kommende sesong.

– Jeg blir nok å gi meg hvis det ikke blir opprykk. Da har man gjort en bra jobb andre steder og motivasjonen for å fortsette i 2.-divisjon er liten for min del, sier Nilsen.

TUIL forsterker

Guro Bell Pedersen, Fredrikke Hveem og Ingrid Grønli Karoliussen skal spille for TUIL neste sesong. Førstnevnte tok overgang fra Fløya, og dermed har de grønnkledde mistet en av sine viktigste brikker foran neste sesong. Akkurat slik det ser ut nå, så er det TUIL som viser seg å ha mest ressurser og støtte.

– Hvis vi rykker opp kommende sesong, så har styret sagt at de vil gi oss den støtten vi trenger. Vi er en i heldig situasjon at vi har hatt et herrelag som har vært høyt i divisjonene, og dermed vet vi hva det vil å koste å rykke opp, sier TUIL-trener Stig Ditlefsen.

Celine Nergård og Vilde Bratland har vært på Fløya-treninger og sjekket forholdene.

– Jentene skal selvsagt få lov til å trene med andre lag, men begge blir nok i TUIL, sier Ditlefsen.

Ditlefsen mener det var helt nødvendig å vise muskler på overgangsmarkedet. Ikke bare henter de spillere, men de har et apparat med syv personer som jobber med damefotballen i TUIL.

– Vi i Tromsø har havnet i den situasjonen at det er tre-fire sterke lag i avdelingen. Da kunne vi ikke sitte å vente på at talentene og de rutinerte bare skulle forsvinne til andre klubber, for da hadde vi stått fullstendig ribbet igjen. Hvis det hadde skjedd hadde vi knapt berget plassen i 2.-divisjon, sier Ditlefsen.

– Blir flere spillere å dra til TUIL?

– Vi har flere navn på blokka og flere spillere blir nok å dukke opp, men mer enn det vil jeg ikke si om akkurat nå, sier Ditlefsen.

– Laget som vinner rykker opp

Stakkevollan hadde en svært god sesong i fjor, og var ikke langt unna å klare til opprykk i 1.-divisjon. De gule nord på øya hviler ikke på laurbærene de heller, og har flere spillere på trening som de tester ut. Men at de skal gå hele veien til Toppserien virker utenkelig.

– Vi er en liten klubb med et tynt trenerapparat, der jeg har nesten alt av ansvaret. Vi kan spille i 1.-divisjon, men vi har ingen mulighet til å gjøre noe mer enn det, sier Stakkevollan-trener Lars Pedersen.

I desember var det samtaler om å finne et satsingslag i Tromsø, men den praten har strandet ut. Nå tyder mye på at det blir slik at alle tre lagene blir å beholde en håndfull av byens beste spillere i sin egen hule hånd.

– Det er en trist situasjon at det ikke blir enighet om satsingslag i byen, men jeg er bombesikker på at det laget som vinner 2.-divisjon Troms/Finnmark blir å rykke opp – så får vi se hvem som klarer å albue seg fram, sier Pedersen.

OPPRYKK: Roger Nilsen har opprykksambisjoner, men kan miste flere spillere. Foto: Øyvind Sivertsen
OPPRYKK: TUIL-trener Stig Ditlefsen har forsterket troppen, og går for opprykk.
OPPRYKK: Stakkevollan-trener Lars Pedersen har spillere på prøvespill. Foto: Tobias Stein Eiliertsen