Skiforbundet besluttet i høst å kun sende løpere som er høyt ranket ved å være i «red group» til de seks løpene i Canmore og Minneapolis nå i februar. FIS og arrangøren dekker nemlig store deler av reisekostnaden for utøvere i «red group».

Tiril Udnes Weng vant verdenscupen i fjor, men har fått store deler av den nåværende sesongen spolert med sykdom. Derfor har hun havnet utenfor «red group», og da VG pratet med Udnes Weng sist uke var hun innstilt på at turen glapp.

Men nå får hun likevel reise til Canada og USA – i motsetning til Jan Thomas Jenssen og Iver Tildheim Andersen, som ville vært naturlige pallkandidater til enkelte av rennene der nede.

– Det er ikke veldig mange som har kvalifisert seg gjennom å være i «red group» gruppe, og Tiril har vært i en spesiell situasjon med en vanskelig inngang på sesongen. Hun har nå vist at hun gradvis er kommet i form, og vi vet alle hva hun gjorde sist sesong, sier landslagssjef Ulf Morten Aune til VG.

– Er det noe fare for at andre løpere vil bli misfornøyd med at man gjør unntak for Udnes Weng? – I ethvert uttak er de som ikke blir tatt ut, alltid veldig skuffet. Det forstår vi, svarer Aune.

Norges forutsetning før uttaket har vakt reaksjoner. Kanadieren Devon Kershaw raste mot Norge i en tirade, mens amerikanerne Jessie Diggins og Ben Ogden virket åpenbart skeptisk onsdag.

– Hvor viktig er det at Udnes Weng er på gang igjen for norsk kvinnelangrenn? – Veldig viktig, det merket vi sist helg i Goms, sier Aune.

– Lotta Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Astrid Øyre Slind og Heidi Weng er tilbake i troppen etter å ha slitt med sykdom. Hvilken stand er de i før første løp om åtte dager?

– Det blir spekulasjoner, men de har fått trent bra og er friske. Det blir umulig å si nå hvor bra de går, men de er innstilt på å gjøre sitt beste.

Norges tropp:

Kvinner:

Kristine Stavås Skistad (Konnerud IL)  Mathilde Myhrvold (Vind IL)  Lotta Udnes Weng (Nes Ski)  Tiril Udnes Weng (Nes Ski)  Anne Kjersti Kalvå (Lundamo IL)  Astrid Øyre Slind (Oppdal IL)  Heidi Weng (IL BUL)

Herrer: Simen Hegstad Krüger (Lyn Ski)  Didrik Tønseth (Byåsen IL)  Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer SK)  Pål Golberg (Gol IL)  Erik Valnes (Bardufoss og Omegn IF)  Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen IL)  Harald Østberg Amundsen (Asker SK)  Even Northug (Strindheim IL)  Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer Ski)  Ansgar Evensen (Vind IL, Team ELON Innlandet)  Mattis Stenshagen (Follebu Skiklubb)

PS! Flere nasjoner vil sende en mindre tropp en normalt. Finland og Frankrike sliter med økonomien. De finske stjernene Iivo Niskanen og Krista Pärmäkoski dropper rennene.