Tirsdag møtte Tromsø 2018 igjen konsulenter fra Det norske veritas (DNV), Advansia og Samfunns- og næringslivsforskning (SNF). Det blir etter alt å dømme siste store møte i Tromsø, før konsulentene setter i gang med analysedelen som skal føre fram til en rapport - og en prislapp på arrangementet. På grunnlag av den skal regjeringen ta sin endelige avgjørelse om statsgaranti.

- Når rapporten blir klar avhenger av hvor mye endringer det blir i søknaden. På felt uten endring ligger vi rimelig bra an, sier ekspedisjonssjef Paul Glomsaker fra Kulturdepartementet.

Foreløpig har konsulentfirmaene fått leveringsfrist innen utgangen av september.

Tett samarbeid

Tromsø 2018 er godt fornøyd med dialogen med DNV, Advansia og SNF.

- Vi fryktet at de skulle sitte på kontorene og se oss etter i sømmene, sier Arne Myhrvold i Tromsø 2018.

- Det er viktig at vi ikke blir oppfattet som mutte kvalitetssikrere, kommenterer direktør Aage Enghaug i DNV.

Fram til slutten av mai har konsulentene konsentrert seg om å samle inn mest mulig informasjon omkring søknaden, men etter det vil de fokusere på analysen som skal nedfelles i rapporten.

- Vi gjennomfører en grundig og systematisk gjennomgang av søknaden, men det vil ikke bli et budsjett for gjennomføring. Vi baserer oss på kvalifiserte vurderinger, forklarer Enghaug.

For på slutten har det vært et stort fokus på detaljer, som Tromsø 2018 ikke alltid har et klart svar på.

- Det er mange områder hvor vi sier at det har vi ikke gått i detalj på. Hadde vi gjort det ville det blitt dyrt å lage en søknad, sier Arne Myhrvold.

Han er imponert over grundigheten i gjennomgangen, og viser til at Tromsø 2018 blir gått langt nærmere etter i sømmene enn OL på Lillehammer ble.

- Herre min hatt! Da hadde ikke Norge noen kompetanse på dette og var ikke i nærheten av like grundige. Da var det ingen sånn kvalitetssikring fra Statens side.

Ingen tall er klare

Spekulasjoner omkring prislappen på et OL i Tromsø har versert, og VG antydet en budsjettsprekk på ti milliarder kroner - noe Tromsø 2018 tilbakeviser. Foreløpig har ikke tallknuserne noen konkrete tall på bordet.

- Jeg ser at det verserer ulike tall i media, men foreløpig har ikke vi kommet så langt, forklarer Enghaug.

Analysearbeidet som starter ved utgangen av mai skal føre fram til et tall, og det utelukkes ikke at det kan bli dyrere enn Tromsø 2018 har oppgitt i søknaden.

- Men et OL blir ikke dyrere enn det tallet de kommer fram til, sier Myrhaug.

- Men kan det bli dyrere enn 15,5 milliarder?

- Det kan bli noe dyrere enn det. Kvalitetssikrerne har en worst case-betraktning.

Konsulenter fra DNV, SNF og Advansia er samlet rundt bordet. Fra venstre: Vibeke Binz, Tone V. Stave, Aage Enghaug, Vidar Fraas, Thor Martin Skar, Kåre P. Hagen, Sigvald Høye, Henninr R. Vahr, Christian Andersen, Paul Glomsaker, Nicolaj Tidemand og Karl R. Pedersen. Foto: RONALD JOHANSEN