Dette gjelder kun individuelle idretter, ifølge IOC.

Svenske Stefan Holm tok OL-gull i høyde i 2004. Han har også jobbet for IOC inntil nylig. Han er opprørt.

– Jeg syns ikke det er riktig at de skal få delta. Dels på grunn av den pågående konflikten og dels fordi det fortsatt er uoppklarte dopingsaker med de landene, sier Holm til Sveriges Radio og fortsetter.

– Det er en følelse, men man vil se Russland og Belarus straffes for det som faktisk pågår i Ukraina.

OL-GULL: Svenske Stefan Holm hoppet høyest i verden i Athen i 2004. Foto: Helge Mikalsen / VG

Det opplyses at selv om Den russiske olympiske komité er utestengt, vil ikke Den internasjonale olympiske komité gjøre det samme med individuelle utøvere, så lenge de konkurrerer under nøytralt flagg.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba mener Russland vil bruke utøverne i sin propaganda.

– IOC har i all hovedsak gitt Russland grønt lys til å bruke OL som våpen. Kreml vil bruke hver eneste russiske og belarusiske utøver som våpen i sin propagandakrig. Jeg ber alle partnere om å fordømme denne skammelig avgjørelsen, skriver Kuleba.

Idrettsministeren i Sverige, Jakob Forssmed, er ikke fornøyd med avgjørelsen til IOC.

– Opprørende og sterkt beklagelig av IOC at russiske og belarusiske utøvere skal få delta i Paris-OL. Nøytrale flagg er en illusjon, og dette bidrar til å normalisere den russiske angrepskrigen, skriver Forssmed på X, tidligere kjent som Twitter.

OL i Paris arrangeres fra 26. juli til 10. august neste år.

IOC opplyser at blant de 4600 utøverne som så langt har kvalifisert seg til Paris, er det elleve enkeltpersoner som vil regnes som nøytrale. Åtte med russisk pass og tre med belarusisk.

Sportsministeren i Ukraina, Matviy Bidnyi, sier dette om saken ifølge Reuters:

– Når det er krig og en nasjon med sine pass ødelegger en annen nasjon, da blir nøytralitet uansvarlig.

Norges idrettspresident Zaineb Al-Samarai kaller IOCs avgjørelse «skuffende».

– Vi er skuffet over at det nå åpnes opp for nøytrale individuelle utøvere med russisk og belarusisk pass i OL. Norsk idrett fordømmer Russlands aggresjon og invasjon i Ukraina, sier Al-Samarai i en pressemelding.

– Situasjonen i Ukraina har store konsekvenser for det ukrainske folk og for ukrainske idrett, og norsk idretts solidaritet er udiskutabelt hos dem.

SKUFFET: Idrettspresident Zaineb Al-Samarai. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Utøvere som aktivt støtter krigen i Ukraina vil ikke få delta. Russiske og belarusiske flagg vil ikke være synlige under OL. Det vil heller ikke myndighetspersoner fra de samme landene.

Russiske lag og idrettsutøvere er utestengt fra en rekke idretter, men det finnes unntak der de fortsatt deltar. Flere russiske tennisspillere får spille på høyeste nivå. Det samme gjelder i sykkel.

Russland har lenge beskyldt IOC for dobbeltmoral. De har anklaget IOC for å håndtere konflikten mellom Israel og Palestina annerledes enn den mellom Russland og Ukraina. Russland satte fram krav til IOC.

– Vi krever at IOC klart og utvetydig avvikler praksisen med dobbeltmoral og strengt anvender lik behandling av alle idrettsutøvere uten unntak og uten diskriminering på noe som helst grunnlag, sa talskvinnen Maria Zakharova i russisk UD til Tass.

Sportsministeren i Russland, Oleg Matytsin, er ikke fornøyd med forutsetningene.

– Diskriminerende, sier Matytsin melder Reuters.

I friidrett blir det hverken russisk eller belarusisk OL-deltagelse i Paris. Døren holdes stengt selv om andre idretter åpner opp.

– Du vil kanskje se noen nøytrale utøvere fra Russland og Belarus i Paris, men det skjer ikke i friidrett, sier Sebastian Coe, president i det internasjonale friidrettsforbundet.