Det var et fantastisk drama der sjakkelskere fikk alt de kunne drømme om.

Midtveis byttet Carlsen skjorte. Derfra snudde det:

– Jeg hadde minus tre med den første skjorten. Og pluss fire med den andre. Så resultatet snakker for seg. Det var bedre å få på seg en lettere skjorte, sier sjakkprofilen smilende i chess.com-intervju.

For Carlsen handlet det om å revansjere finaletapet i Speed Chess Championship i fjor. Da vant Nakamura 14,5-13,5.

– Jeg er så glad, så lettet over at jeg klarte å avgjøre matchen, sier Carlsen.

– Fantastisk action fra start til mål. Det er ikke mulig å skrive et mer spennende manus. En av de mest episke matcher jeg noen gang har sett, sier kommentator Daniel Naroditsky på chess.com-sendingen.

Magnus Carlsen vant den prestisjefylte turneringen med finaleseier over Hikaru Nakamura. Her har han skjorten han byttet til underveis. Foto: Screenshot fra chess24

– De levde opp til hype’n på forhånd, sier hans kollega Aman Hambleton.

Det ble spilt med tre ulike tenketider:

 • 90 minutter spill med fem minutter i tenketid og ett sekund tillegg for hvert trekk. Carlsen vant 5–4 etter å ha vunnet tre partier mot Nakamuras to - og fire remis.

 • 60 minutter spill med tre minutter i tenketid med ett sekund tillegg for hvert trekk. Nakamura vant 5–4. Nakamura snudde kampen ved å vinne de to første partiene og så det fjerde og femte. Men Carlsen slo tilbake og vant parti seks og syv og ni - slik at det sto 9–9.

 • 30 minutter spill med ett minutt i tenketid og ett sekund tillegg for hvert trekk. Carlsen vant 4,5–3,5. Carlsen tapte det første partiet, men reddet på mirakuløs måte remis i det andre og vant det tredje, fjerde og sjette.

Her kan du spille gjennom alle partiene (ekstern lenke).

– Jeg visste at jeg kunne komme tilbake, sier Carlsen om hvordan han klarte å snu det midt i 60 minuttersdelen og komme likt på 9–9 før «kulesjakken» som skulle avgjøre matchen.

Turneringen har vært spilt siden 2016 - med følgende vinnere:

 • 2016: Magnus Carlsen (finaleseier over Nakamura).

 • 2017: Magnus Carlsen (finaleseier over Nakamura).

 • 2018: Hikaru Nakamura (finaleseier over Wesley So).

 • 2019: Hikaru Nakamura (finaleseier over Wesley So).

 • 2020: Hikaru Nakamura (finaleseier over Maxime Vachier-Lagrave).

 • 2021: Hikaru Nakamura (finaleseier over Wesley So).

 • 2022: Hikaru Nakamura (finaleseier over Magnus Carlsen).

 • 2023: Magnus Carlsen (finaleseier over Hikaru Nakamura).

Seieren gir omtrent 315.000 kroner.

Magnus Carlsen feide motstanderne av banen på vei til finalen: Santosh Gujrathi Vidit med 17,5-8,5, Jan Nepomnjasjtsjij med 20,5-9,5 og Wesley So med 22–7.

På disse 85 partiene hadde han en nøyaktighet mellom 92 og 93 prosent - altså sammenlignet med hva som er datamaskinens førstevalg.