Lørdag er det klart for den største utgave av Mørketidsløpet i Tromsø noensinne, med over 1.400 løpere meldt inn til start.

Det ligger også an til å kunne bli tidenes kaldeste utgave av løpet. Klokken 9 torsdag morgen ble det målt 16 minusgrader ved Værvarslinga i Tromsø.

- Temperaturen vil variere mellom minus 5 og 10 grader. Det ser ut til å bli rolige vindforhold. Det er veldig positivt, for det blir fortsatt relativt kaldt i Tromsø by, rapporterer meterolog Justyna Wodziczko til iTromsø.

Bedre enn mildvær

Dermed kan altså flere rekorder i MSM står for fall. For Nils I. Hætta erindrer at løpets gamle kulderekord er på rundt syv minusgrader.

- Temperaturen er veldig lav. Men det er ikke noe ekstremkaldt. Ikke for en finnmarking. På finnmarksvidda er det minus 40 grader, sier daglig leder i MSM, Nils I. Hætta.

Været står i skarp kontrast til varmerekorden på til Mørketidsløpet. 10. januar 2010 gikk løpet i seks plussgrader, og var varmere enn Midnight Sun Marathon samme året.

- Det er egentlig det verste været vi har hatt. Det regnet og var seks grader, sier Hætta.

- Hvor kaldt kan det bli før dere må vurdere å avlyse?

- Det sies at på minus 18 til 20 grader er der grensen går. Så kaldt blir det aldri på Tromsøya. Jeg er ikke bekymret for temperaturen, sier MSM-lederen.

Håper på mer snø

Han håper et mulig snøfall natt til lørdag, med påfølgende klarvær slik man har hatt den siste tiden, vil gi en perfekt ramme rundt løpet.

- Det blir et skikkelig fint vinterløp. Det er midt i blinken for oss. Med litt nedbør som kan legge seg over den svarte snøen, så blir det veldig flott forhåpentligvis.

- Vi har prognoser på cirka 10 centimeter nysnø natt til lørdag. Men andre melder oppholdsvær. Det er fortsatt en usikkerhet rundt den, sier meterolog Wodziczko.

Hun ser stadig spreke tromsøværinger løpe i vinterkalde Tromsø.

- Jeg ser ingen grunn til å ikke løpe. Men det er min personlige mening. Det blir lite vind. Da blir det ganske greit, sier meterologen.

foto
VINTERLØP: Mørketidsløpet har vokst og vokst de siste årene. Her fra fjorårets løp. Foto: Daniel Lilleeng