Casper Ruud snudde seg mot tribunen og jublet. Tilskuerne i Paris reiste seg. For annet år på rad er nordmannen i French Open-kvartfinalen.

Kvelden før fulgte han en thriller på TV. Dessverre fikk han ikke sett hvordan den endte. Han måtte legge seg for å være klar til kampen sin.

Men nei, det var ikke en film eller serie han fulgte, men en annen norsk idrettsbragd. Den utspilte seg 6400 kilometer unna Paris.

Golfspiller Viktor Hovland tok karrierens gjeveste seier da han vant The Memorial i Dublin, Ohio, 15 timer før Ruud tok seg til kvartfinale i French Open.

– Det jeg så, var vilt, sier Ruud til Aftenposten.

Både han og Hovland er eksempler på hvordan Norge nå hevder seg i store verdensidretter vi tradisjonelt ikke er så gode i. Det er heller ikke så lenge siden de to vandret i de samme gangene.

– Målrettede og pliktoppfyllende

I 2013 startet Viktor Hovland på Wang Toppidrett i Oslo. Året etter begynte Casper Ruud på samme videregående skole.

Ruud viste allerede da et stort talent. Far og trener Christian hadde holdt antallet konkurranser i utlandet lavt sammenlignet med mange andre, men det skulle det snart bli mer av. Sammen med lærerne på skolen bestemte far og sønn Ruud hvordan de skulle kombinere skole og idrettskarriere.

De lot seg inspirere av hvordan de hadde løst det med Ulrikke Eikeri noen år tidligere. Når Ruud var hjemme, skulle han fokusere på fag.

Hovland reiste ikke så veldig mye ennå, men satset mot college i USA. Det er slik mange profesjonelle golfspillere starter.

Tommy Iversen Lund er i dag assisterende rektor på Wang. Han hadde Ruud i naturfag og Hovland i matte.

– Jeg må si at både Viktor og Casper var målrettede og pliktoppfyllende også når det kom til skolearbeidet. Det er jo det som kjennetegner dem som blir gode i idrett, også. At de er bevisste på målene sine, hva de må gjøre for å nå dem. Det dro de med seg inn i skolearbeidet, sa Lund i 2021.

Da fortalte han også at både Ruud og Hovland åpenbart hadde klare tanker om hvordan de skulle kombinere skole og idrett.

– Vi hadde ikke så mye å gjøre med hverandre på Wang, selv om vi gikk der samtidig. Når noen spør og jeg sier at vi gikk der, sier gjerne folk «wow, hang dere sammen hele tiden?» Men jeg reiste mye, og han var fokusert og egentlig en litt anonym fyr, uten at det er negativt ment. Men han gjorde ikke så mye ut av seg. Da han kom på college, skjøt karrieren virkelig fart. Det er utrolig morsomt å følge med på, sier Ruud.

Casper Ruud og Viktor Hovland da de gikk på Wang. Ruud er født i 1998, Hovland i 1997. Foto: Vidar Ruud / NTB (venstre) og Wang Toppidrett

Hyller Hovland

De fleste vet hvordan det gikk med duoen. Etter å ha herjet som junior etablerte Ruud seg på verdenstouren. I fjor ble han medlem av den ypperste verdenseliten, da han spilte to Grand Slam-finaler. I årets French Open kan det bli enda en.

Hovland kom inn på Oklahoma State University og viste etter hvert en voldsom utvikling. Det siste året har han vært nær seier i flere av golfens fire store majorturneringer.

Natt til mandag kom det foreløpige høydepunktet. Med legenden Jack Nicklaus på plass vant han prestisjetunge The Memorial Tournament. Det var Hovlands fjerde seier på PGA-touren, den første på USAs fastland.

Og Ruud fulgte med helt til det var leggetid. Tennisstjernen er nemlig stor golfentusiast. Han deltok faktisk i NM 2020 og har nærmere 10.000 følgere på Instagram-kontoen casper_golfer, i tillegg til den halve millionen han har på hovedkontoen sin.

Han er full av beundring for det Hovland leverer.

– De siste årene har han vist at han kan vinne alle typer turneringer. Det er ingen grense for hva slags golf han kan spille, om det er The Open i Storbritannia, på Augusta (The Masters) eller andre steder. Uansett hvor han er, kan han vinne. Det er helt rått. All ære til ham for hvor god han er blitt. Det er veldig gøy for meg og andre golffans. Jeg håper bare det kan fortsette, og forhåpentlig kan vi begge gjøre det bra i fremtiden, sier Ruud.

Golflegenden Jack Nicklaus ga Hovland Memorial-trofeet. Foto: Aaron Doster, Reuters/NTB

Drømmer om runde

Ruud er rangert som nummer fire i verden, Hovland som fem etter sin siste bragd.

– Ser du noen fellesnevnere i forbindelse med at dere to er blitt så gode i to verdensidretter Norge ikke har vært så gode i?

– Vi kommer jo fra litt andre hjem, tror jeg. Han har en veldig morsom og inspirerende historie. Han har hatt mye fra moren sin, jeg mye fra faren min. Litt likt er det jo, sier Ruud.

Som ivrig golfer har tennisstjernen «en liten drøm»: Han håper en dag å spille en runde med Hovland.

– Som idrettsutøver vet jeg godt selv at han ikke er så mye hjemme i Norge. Når han er hjemme, er jeg sikker på at han har andre ting han vil gjøre enn å spille golf med meg, så jeg har ikke spurt ham direkte om vi skal gjøre det. Om jeg er hjemme i sommer, er jeg klar, så får han si ifra om han har lyst, sier Ruud og smiler.

Golf-Norge jubler for Hovlands største triumf. På søndag kan Casper Ruud få sitt karrierehøydepunkt. Da er det finale i French Open.

Men først må han komme seg dit. I kvartfinalen møter han Holger Rune. Det blir en reprise av fjorårets intense oppgjør.

Kampen sees på Discovery+ og TVNorge onsdag kveld. Kampstart er tidligst 20.15.