– Stabilitet er problemet vårt, erkjenner Liverpool-manager Jürgen Klopp på mandagens pressekonferanse.

Han fikk flere kritiske spørsmål om hva som har skjedd med Liverpool denne sesongen.

– Vi forventer mer, jeg forventer mer av gutta. Vi må komme på nivået igjen med steg. Det er utfordringen vår for øyeblikket. Vi må unngå feil. Vi skal ikke stoppe å kjempe, fortsetter Klopp, som reagerte slik på de kritiske spørsmålene:

Liverpool er allerede 15 poeng bak ligaleder Arsenal når omtrent en tredjedel av sesongen er unnagjort. Etter lørdagens hjemmetap mot Leeds, står Liverpool med fire ligatap. Det er en dobling av deres to tap gjennom hele 2021/22-sesongen.

Nå lurer fotballprofiler på om dette er slutten på æraen med voldsom Liverpool-suksess de siste årene.

– Det er veldig urovekkende det vi ser nå, det er det ingen tvil om, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker om Liverpools problemer og legger til:

– Den store debatten er om det er en slutten på en æra. Den synes jeg er spennende. Jeg synes det er tegn på det. Aldrende spillere som har vært sammen i mange år og spilt utrolig krevende fotball - og spilt utrolig mange matcher.

I Champions League ligger laget på annenplass i sin gruppe - tre poeng bak tirsdagens motstander Napoli.

– Du merker på måten de spiller på at det er litt mer usikkerhet, sier tidligere Liverpool-helt John Arne Riise til VG.

– Klopp har en liten utfordring med å snu dette, og det regner jeg med at han takler, fortsetter Riise.

Alsaker peker på at nøkkelspillere som Mohamed Salah, Fabinho, Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold ikke har levert på deres normale nivå.

Fabinho, som har spilt seg inn i Liverpool-fansens hjerter de siste sesongene, har måtte tåle en del kritikk nylig på grunn av flere svake prestasjoner.

– Han har ikke den intensiteten og han er ikke skarp nok i den rollen han har for Liverpool. Gjenvinningsspillet og intensiteten må sitte ellers forplanter problemet seg. Hvis det er for dårlig press på ballfører, så havner Fabinho i en vanskeligere situasjon fordi laget er ikke intenst nok, mener Alsaker.

Tall fra statistikktjenesten Wyscout viser også antydninger til svakere prestasjoner av Fabinho:

Fabinho vant 60,8 % av sine defensive dueller forrige sesong, mens han vinner 60,9 prosent denne sesongen, men så er det andre tall som er oppsiktsvekkende:

  • Luftdueller vunnet (prosent) – 2021/22: 58,5 % – 2022/23: 37,5 %

  • Løse balldueller vunnet (prosent) – 2021/22: 60,6 % – 2022/23: 41,2 %

  • Gjenvinninger på motstanderens halvdel – 2021/22: 10,96 – 2022/23: 9.51

Liverpool slipper til mer skudd denne Premier League-sesongen: 8,28 skudd imot (som er tredje lavest), sammenlignet med 6,87 skudd per kamp fra fjorårets sesong.

– De klarer iblant å mobilisere tilstrekkelig intensitet, men de klarer ikke det hver tredje dag. Og det tror jeg langt på vei skyldes slitasje. Det er mange år med Klopp-fotball, mye suksess, men også mye nesten, sier Alsaker som også igjen påpeker at det er flere aldrene spillere.

Ifølge Wyscout er snittalderen på Liverpools lagoppstilling 27,7 denne sesongen. Det er tredje høyest. Ligasnittet er på 26,5 år.