Narve Gilje Nordås bor ikke sammen med resten av den norske troppen under friidretts-VM. Han trenes av Gjert Ingebrigtsen som ikke har fått trenerakkreditering av Norges Friidrettsforbund.

Gilje Nordås forteller likevel til VG at det er utfordrende.

– Føler du deg tatt på alvor av friidrettsforbundet når du leverer så gode resultater, men ikke får ha med deg treneren din?

– Ja, både og. Jeg blir tatt på alvor og de tilrettelegger så godt de kan innenfor de rammene de har. Men når en får opp det i tillegg så føler en nok at en blir litt motarbeidet. Det gjør en jo. En kan si det er tvetydig. En føler en blir tatt på alvor, men samtidig noe som henger igjen, svarer Nordås.

24-åringen sier dette om forholdet til konkurrent og landsmann Jakob Ingebrigtsen:

– Det er ikke-eksisterende, sånn er det, sier Gilje Nordås til VG.

Han forteller også at de ikke snakker sammen, men legger til at han ønsker det beste for ham på idrettsbanen som en landsmann.

Jakob Ingebrigtsen selv møtte pressen noen timer etter Nordås, men ønsket ikke å kommentere uttalelsene fra sin landsmann og konkurrent.

Forsøkene på 1500 meter starter lørdag, mens finalen er onsdag kveld.

FAVORITT: Jakob Ingebrigtsen er favoritt på 1500 og 5000 meter under VM i Budapest. Her under Bislett Games i juni. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

24-åringen får spørsmål om begrunnelsen han har fått rundt at han sammen med Gjert Ingebrigtsen ikke kan være på det norske utøverhotellet.

– Det var en totalvurdering. Det liker jeg godt. Det var en klassisk politikerformulering, sier Gilje Nordås og sier han mener forbundets forklaring blir vag.

24-åringen mener det kunne vært mer åpenhet rundt situasjonen i friidrettstoppen.

– Skulle du ønske at du fikk mer svar?

– Jeg tror folk vet hva som ligger bak. Alle i Norge vet det jo. Folk snakker om det jo, det er ikke en elefant i rommet en gang. Hvorfor ikke bare si det rett ut? Til meg, til mediene. Alle vet det jo, hvorfor ikke bare si det rett ut, svarer Gilje Nordås til NRK.

– Du skulle ønske forbundet sa det?

– Bare si det rett ut. Alle vet det. Hvorfor ikke bare si det, svarer han.

Se hele pressekonferansen her:

Sportssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet forstår at Gilje Nordås ikke mener det er helt optimalt slik situasjonen er nå.

– Jeg skjønner at det kanskje ikke er helt optimalt med tanke på at det ligger en konflikt bak der. Vi tilrettelegger så godt vi kan for de rammene vi har, sier Slokvik til VG.

– Han sier han gjerne han skulle fått et konkret svar på hva det er, og at en «totalvurdering» er vanskelig å forholde seg til?

– Jeg har snakket med Narve om hva som ligger bak, men vi går ikke ut med det, sier han.

– Hvor vanskelig er det for dere som forbund å styre alt dette?

– Det er noe som ligger utenfor forbundet. En privat sak som vi ikke har noe med. Vi må prøve å tilrettelegge de sportslige rammene så godt som mulig.

Han erkjenner at det er en vanskelig sak å håndtere.

– Det er litt krevende, det er det. Men vi prøver å balansere, sier han.

SVARER PÅ UTTALELSENE: Erlend Slokvik, sportssjef. Her fra en pressekonferanse i oktober. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Gilje Nordås avviste først at oppmerksomheten de siste dagene har påvirket ham.

– Det føles ikke sånn. Det går fint. Det er ingen optimal løsning. Men det handler om å få gjort det du skal. Sånn sett, det ble er den beste løsningen, sier Gilje Nordås til Nettavisen og legger til at det er kjipt.

24-åringen forteller at det gir trygghet og ro å ha med seg kamerat Per Svela.

– Det er fint at Narve får med seg noen, så han kan stille til start med de beste forutsetningene. Det handler om å normalisere det her så mye som mulig, sier Svela til VG.

– Jeg syns han er urettferdig behandlet av forbundet, sier Svela under pressetreffet.

– Det har ikke påvirket ham noe. Han er opptatt med de vanlige tingene i livet sitt. Han virker veldig solid på trening. Han er i godt humør. Han virker sprudlende, så jeg er spent, sier Svela.

Gilje Nordås har fått sitt definitive gjennombrudd i år med Gjert Ingebrigtsen som trener. Under Bislett Games i juni brøt han den magiske 3,30-grensen på 1500 meter da han klokket inn på 13,29.47. Jakob Ingebrigtsen var overlegen med tiden 3,27.95.

Det er halvannet år siden det ble klart at Gjert Ingebrigtsen ikke skulle fortsette som trener for sine løpesønner.

TRENER: Gjert Ingebrigtsen. Her under et stevne i begynnelsen av juni. Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er ikke ideelt. Både når det gjelder den medisinske oppfølgingen, og informasjon om praktiske ting som for eksempel oppmøtetidspunkter. Det er mange ting som blir upraktisk, men sånn er det, sa Gjert Ingebrigsten til TV 2 onsdag.

Jakob Ingebrigtsen har pressetreff senere torsdag ettermiddag.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Tidligere torsdag møtte Karsten Warholm pressen i den ungarske hovedstaden. 27-åringen skal løpe for sitt tredje VM – gull på 400 meter hekk.

Warholm bor på det norske utøverhotellet sammen med Ingebrigtsen-brødrene.

– Jeg er her for å gjøre min greie. Akkurat det der styrer jeg pent unna. Det er en issue som tydeligvis andre tar hånd om, jeg lar det ligge med det, sier Warholm.

Finalen på 400 meter hekk er onsdag. Like etter finalen på 1500 meter.