– Jeg har et lite barn som venter ...

VGs fotograf ønsker så gjerne å ta noen bilder av Stefan Strandberg i utelyset – ikke bare i korridorene på Intility Arena.

Men Strandberg har ikke tid til en fotoshoot à la Vidar Örn Kjartansson, Amor Layouni og Aron Dønnum.

For en uke siden ble han nemlig pappa, bare dagen før derbyet mot Lillestrøm.

– Det har vært hektisk, spesielt, gøy, stort.

– Man har jo prøvd å forberede seg litt og har snakket med mange som har blitt det før. Men det er jo vanskelig å forberede seg på det. Det er mye større enn det man trodde på forhånd, sier Vålerenga-stopperen til VG.

Den nybakte faren sier det er det helt klart største han har vært med på.

BLID: Stefan Strandberg var åpenhjertelig og i godt humør mens han nøt en kopp kaffe etter trening. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

VG treffer landslagsveteranen etter trening. Avslappet, tilbakelent og i godt humør. Hjemme venter lille Kenny, som skal få pappas fulle oppmerksomhet.

Men like mye oppmerksomhet trenger sårt hans arbeidsgiver også. Vålerenga tar imot Rosenborg søndag kveld. Hovedstadsklubben har tre poengs luke til direkte nedrykk med fem kamper igjen av sesongen.

– Vi ligger der vi har fortjent å ligge så langt. At det er skuffende og ikke bra nok, det er alle helt enige om.

REALIST: Stefan Strandberg er ikke overrasket over at Vålerenga er i en nedrykksstrid i hans andre VIF-periode. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Han kom til Oslo i fjor sommer som en av klubbens flere prestisjesigneringer. Det holdt til en sjetteplass i fjor. Men nå er det tolv lag over Vålerenga på tabellen.

– Det er en alvorlig situasjon. Det har egentlig vært sånn i hele år. Vi merket jo det i vinter at det var langt unna der vi burde og skal være. Så det er ikke noe som har overrasket ekstremt.

– Hvorfor har det ikke overrasket?

– Nei ... litt som jeg sa: vi merket allerede i vinter at vi slet. Så det var ikke noe som slo ned som en bombe. Men så har vi også mange av de kampene i våres og tidlig sommer her hjemme som vi egentlig presterte ok. Men vi var for dårlige i begge bokser.

IDENTITETSLØS: Vålerenga- og Rosenborg-spillerne passerer denne dukken uten hode, armer og føtter når de skal ut på kunstgresset søndag. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener at Vålerenga har en dårligere forutsetning enn de andre lagene i bunn – siden de ikke hadde sett for seg en slik kamp foran sesongen. Både Aalesund, Sandefjord, Stabæk, Haugesund og HamKam var på forhånd diverse eksperters dumpekandidater.

Aalesund er i alvorlig trøbbel etter å ha blitt ydmyket i Haugesund lørdag.

– Jesper mener mye. Han går etter vinden. For noen uker siden var han klink på at Vålerenga ikke kom til å være nedi bunnstriden når det knytter seg til. Nå har han snudd, så det er lett å være ekspert og hele tiden bare gå etter hva du ser, i stedet for å tørre og melde på forhånd og se om du har rett i det du sier, melder lyngdølen og legger til:

– Men at det ligger noe i det, det tror jeg det gjør.

Han forklarer:

– Det vil være større konsekvenser for Vålerenga å rykke ned enn det vil være for noen av de andre klubbene. Om vi er mentalt sterke nok, det vil jo vise seg. Folk er nødt til å klare å legge vekk litt det og prøve å tenke prestasjon.

– Jeg tror det skal være tøft for mange av de yngre spillerne hvis de skal gå ut der til match og tenke «hvis ikke vi vinner i dag så har jeg ødelagt for hele klubben». Så det er mentalt tøft å stå i. Om man er mentalt tøff nok til å klare det, det vil jo bare tiden vise.

Tiden, den vil også vise hva som skjer med Stefan Strandberg, som har fast plass på det norske landslaget, ved et nedrykk. Han er bundet til Vålerenga til desember 2024.

Men blir han med ned til nivå to?

– Det blir bare hypotetisk. Jeg tror vi skal ha fokus på først og fremst nå på søndag og de resterende kampene etter det. Så får vi heller se, men jeg har jo troen på at vi skal klare det. Så det er det eneste fokuset mitt.

– Ideelt sett vil du avslutte karrieren her?

– Det hadde vært fint å avslutte her, men da må vi få skikk på sakene først, svarer Strandberg.

Grafikk: www.sofascore.com

Vålerenga skal møte flere av nedrykkskandidatene i Stabæk og HamKam. Noen vil også mene at Strandbergs gamleklubb Rosenborg kan kastes inn under betegnelsen.

Apropos Rosenborg: Strandberg har masse tanker om Rosenborg, men vil ikke si så mye annet enn at klubbens tilstand er trist.

Seks poeng bak trønderne er Vålerenga.

– Hvordan ser du på kampprogrammet?

– Handler litt om hvem som klarer å legge situasjonen litt til siden og tenke arbeidsoppgaver og prestasjon. Det er livsfarlig hvis man tenker for mye på konsekvensene hele veien. Da blir man ekstremt knytt og redd for å gjøre det man skal.

– Fotballfaglig, hvorfor har det gått så dårlig som det har gjort for dere?

– Fotballfaglig er det et stort spørsmål som trenger lang tid og analyse for å gå igjennom. Men i bunn og grunn har vi ikke vært gode nok. Tabellen lyver aldri. Man kan gjerne snakke om marginer og expected goals, og det vil vise et bilde av hvordan matchene har vært og hva man kanskje har fortjent.

– Men over en såpass lang sesong som 30 kamper, så får man som fortjent.

Fasit er seks seire på 25 kamper. Poengsnittet er så svakt at det gir flashbacks til nedrykket i tusenårsskiftet.

13: Det er nummeret på antall VIF-tap denne sesongen. Et av de kom i tapet hjemme mot Lillestrøm. Her er ikke Stefan Strandberg helt enig med dommer Kristoffer Hagenes om utvisningen av Simen Juklerød. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG