Lørdag ble en stor dag for lille Dalsbygda med rundt 600 innbyggere. I løpet av noen få timer fikk bygda som ligger to mil vest for Røros to verdensmestere.

– Therese har betydd veldig mye for meg, hun har stilt opp for meg og vært et stort forbilde i mange år. Jeg er syns det er ekstremt stort å kunne gjøre dette på samme dag som hun tar et VM-gull, sier Hansen til VG.

– Jeg utrolig er stolt og imponert over det Gyda presterer i dag, sier Therese Johaug til NRKs VM-kveld og fortsetter.

– Utrolig moro at Dalsbygda klarer å ta to gull. Det er vanvittig stort og gleder hjertet mitt.

For etter at Johaug hadde sikret sitt ellevte VM-gull, denne gang på 15 km fellesstart med skibytte, ble søskenbarnet historisk. Gyda Westvold Hansen ble tidenes første verdensmester i kombinert for damer.

TIDLIG KRØKES: Gyda Westvold Hansen ville tidlig gjøre som kusinen Therese Johaug. Her på kjøkkenet hos felles mormor i Dalsbygda. Foto: Foto: PRIVAT

– Therese har bidratt mye med teknikktips, også har hun vært flink til å følge med meg, jeg får meldinger med lykke til. Det gir meg enorm motivasjon, sier Hansen og legger til at Johaugs bror Karstein også har vært flink til å komme med innspill.

– Har du fått med deg Johaug i hoppbakken?

– Nei, det har jeg ikke, svarer Hansen og ler, og det er veldig tydelig at hoppbakken får kusinen ha i fred.

– Jeg har sett at Gyda har hatt tæl i seg siden hun var liten jente. Som 8–9-åring hoppet hun i 50-meteren i Åsenkollen i Dalsbygda. Det sier litt om hvor tøff hun er i hodet. Hun er ikke redd for å kaste seg ut i ting og samtidig har hun tatt store steg på langrennsbiten. Jeg har aldri sett henne gå så bra på ski som i dag, sier Johaug som sendte meldinger med Westvold etter at begge hadde blitt verdensmestre.

TIPS: Gyda Westvold Hansen har fått mange tips av kusinen Therese Johaug. Her var de på en rulleskiøkt. Foto: Foto: PRIVAT

Det er ikke så mye de ser hverandre, Hansen bor i Trondheim, mens Johaug bor i hovedstaden. I Oberstdorf bor de på samme hotell.

– I sommer var jeg med Therese på en treningstur og bare å være med på den ene økten, så fikk jeg veldig mye ut av det med utvikling selv. Jeg er veldig stolt av å være i slekt med Therese, sier Hansen.

Likte ikke datterens utspill

18-åringen, som tok 2. plass i historiens første kombinertrenn for kvinner i desember, hadde gull som uttalt mål i Oberstdorf på lørdag. Det ble kommunisert lenge før mesterskapet, og det fikk mamma Berit Westvold Hansen til å be datteren roe «gullpraten».

Lørdag hadde ikke moren så mye klage på.

– Jeg synes det er stort at hun klarte det. Etter de konkurransene hun har gjennomført i vinter med mange bra renn, gikk hun ikke for høyt ut. Men det går an å tenke at man er favoritt uten å si det, sier Westvold Hansen til VG.

Hun er søsteren til Thereses mamma Gro Westvold Johaug, og nå har slekten litt å feire. Søstrene bor 10 minutter fra hverandre. Lørdag kveld var det en liten markering i den lille bygda.

– Det er alltid spennende når ungene konkurrerer og veldig artig når de lykkes, humrer Berit Westvold Hansen.

Det ble såpass hektisk etter kombinertkonkurransen at hun nøyde seg med å sende melding til søsteren for å gratulere med gull der også.

Hilsen fra statsministeren

Det var mange som ville gratulere på denne dagen, blant dem var statsminister Erna Solberg.

– Historiens første kombinert for kvinner i et verdensmesterskap. Gratulerer med VM-gull, Gyda Westvold Hansen! Og med sølv og bronse, Marte og Mari Leinan Lund, skrev statsministeren i sin hilsen.

Marte Leinan Lund hadde sølvet i lommen – så skjedde dette: