I januar i år fikk Andreassen den uhyggelige kreftdiagnosen, og i april ble det klart at sykdommen bare hadde ett utfall. Natt til onsdag døde Ole Andreassen.

I Tromsdalen blir han husket for et stort bidrag til TUIL – og i de senere år i kampen mot skytebane i Tromsdalen.

– Han var med å skru sammen TUIL i den fasen hvor det skjedde mest, sier Roger Ness, som er daglig leder i TUIL.

Etter en karriere som skiløper og fotballspiller på aldersbestemt nivå i TUIL, ble Andreassen styreleder av TUIL i en alder av 24 år, i 1985. Tre år senere gikk han inn som klubbens første daglige leder, hvor han satt fram til 1994.

– Et forbilde

Alf-Kondrad Wilhelmsen var spiller da Andreassen var leder.

– Ole har bestandig vært et forbilde. Han var en ung, uredd og entusiastisk TUIL-leder, minnes Wilhelmsen.

Dette var perioden hvor TUIL overtok Tromsø Camping, og dannet et AS tilknyttet idrettslaget, som det første i Norge. I tillegg var dette tiden da TUIL begynte å rykke oppover i divisjonssystemet med fotball-laget, forteller Ness.

I 1989 fikk landslagstrener Per-Mathias Høgmo sin første trenerjobb i TUIL, mens Ole Andreassen styrte den daglige driften av klubben. Også for Roger Ness, som selv kombinerte fotball og ski i TUIL, var Andreassen et forbilde. De siste ti årene var de to nærmeste naboer.

I desemberutgaven av TUIL-posten skrev Ness et siste intervju med Ole Andreassen.

– Tiden i TUIL er den som har formet meg mest som menneske. Det har kommet sterkere fram i sykdomsperioden, sa Andreassen i intervjuet kort tid før han døde.

Alf-Kondrad Wilhelmsen beskriver Ole Andreassen som et menneske som aldri ga opp, selv når ting var vanskelig.

– Heller tvert imot, han var optimistisk: «Dette skal vi få til». Og egentlig er det også slik TUIL og fotballklubben er blitt. Det er enten slik at vi lurer på om vi skal rykke ned eller rykke opp, men vi er alltid optimistisk. Det er spikret i alt vi holder på med, sier Wilhelmsen.

«Mr. TUIL»

At Andreassen spilte en sentral rolle da TUIL tok store steg som klubb på 1980-tallet tror verken Ness eller Wilhelmsen er tilfeldig.

– Han er definitivt «Mr. TUIL» i den moderne tid. Han gikk virkelig i bresjen og beviste at det var mulig å løfte en klubb og bydel fram mer enn bare lokalt. For oss som spillere var han en utrolig inspirasjon. Han lever og ånder for klubben og bydelen, og det var noe som smittet på oss som var på banen, sier Wilhelmsen.

– Han har bestandig vært en tydelig person med stor kapasitet og med et voldsomt engasjement. Det kjennetegner han. Når han går inn i noe, så går han inn 100 prosent, sier Ness.

Både Ness og Wilhelmsen omtaler fortsatt Ole Andreassen i «nå-form». Tirsdag er det begravelse, med påfølgende samlingsstund på TUIL Arena.

– Kreften er nådeløs – den ser seg verken til høyre eller venstre. Man må bare leve det livet man kan og i så måte har Ole vært med på og utrettet masse. Han har gjort mye og satt dype spor etter seg, sier Alf-Kondrad Wilhelmsen.

"Mr. TUIL": En ung Ole Andreassen var sentral i byggingen av TUIL som klubb på 1980-tallet. Her fra jubileumsåret 1988. Foto: Ronald Johansen