For et Storm-lag som er på vei inn i årets BLNO-sesong uten importspillere for første gang på over 30 år, kan Aslak Smalås bli en viktigere brikke en noen gang.

27-åringen gjorde en solid sesong som Storm-kaptein i fjor, med 23 kamper og et poengsnitt på snaut 6 per match.

Men Smalås er ikke tilstede når Tromsø Storm starter sesongoppkjøringen. I kveld leder Kenneth Webb sin første trening etter ferien, før programmet starter for fullt på mandag.

Sjekker fiskebestanden

Som biolog er nemlig Aslak Smalås ute på jobb mesteparten av sommeren. For tiden oppholder han seg i indre Troms, hvor han sjekker fiskebestander i ulike deler av Målselv-vassdraget.

- Jeg har vært på jobb ute i felten i nesten en måned, og er vel tilbake i september en gang, forteller Aslak Smalås til iTromsø.

- Vi er forsåvidt klar over det, fordi han er der hvert år, sier sportslig leder i Storm, Ronny Lange.

Senere i basketform

I år blir derimot Smalås noe lengre borte på jobbtur - til et stykke ut i september.

Uten at spilleren selv tror det vil prege sesongen voldsomt. Formen holdes vedlike gjennom joggeturer, sykkelturer og styrketrening - "når jeg er i nærheten av et treningssenter".

- Det er ganske normalt, som de siste årene, selv om jeg kommer enda litt senere i gang i år. Jeg begynner å bli erfaren i gamet, sier Smalås.

Han erkjenner samtidig:

- Det er basketformen som ikke sitter helt fra starten når man kommer tilbake.

Ny utfordring

I år kan det altså bli en helt ny utfordring for Storms kaptein, med et lag basert utelukkende på lokale spillere.

- Det blir ikke utlendinger. I hvertfall ikke før jul, bekrefter Ronny Lange.

Så sent som i fjor spilte tre amerikanere - Charlie Lee, Casiem Drummond og Keon Lawrence, samt den bulgarske semiproffen Kiril Raykov i klubben.

- Det er en grunn til å hente importspillere, det er for å styrke laget. Men vi har mange unge gutter på vei opp og frem. Den lokale stammen er bedre enn på mange år. Hvis de tenker å gjøre det slik, så er timingen perfekt i år, sier Aslak Smalås.

- Jeg forventer at alle på laget tar nye steg i år. Særlig i begynnelsen av sesongen. Når man ikke har noen amerikanske å backe seg bak, så er vi avhengig av at de tar mer ansvar, sier Ronny Lange.