– Jeg har sagt at jeg aksepterer den uten å gjøre noe mer ut av det. Det er ikke noe mer å si om det, sier Flamur Kastrati til VG etter å ha blitt kjent med dommen fra Norges Fotballforbunds disiplinærutvalg.

Etter å ha sett på hendelsen og hørt forklaringene til partene og klubben, landet utvalget på at fire kampers straff er passende for Kristiansund-spilleren.

Kastrati kalte VIF-trener Dag-Eilev Fagermo for en «jævla soper». Etter kampen ba han om unnskyldning og senere la han seg paddeflat. 28-åringen har hele tiden hevdet at han ikke kjente betydningen av ordet «soper».

For den påstanden fikk Kastrati støtte fra Sandnes Ulf-spiller Johannes Hummelvoll-Nunez. Han gikk ut på Twitter og innrømmet at han også hadde kalt en motstander på Åsane det samme under en Obosligakamp tidligere i oktober.

Basert på Twitter-meldingen tok Norges Fotballforbund selv affære og ba disiplinærutvalget også behandle Sandnes Ulf-spillerens innrømmelse. Det gir ham nå tre kampers karantene.

– Hadde håpet at ærlighet varte lengst, i og med at det hadde vært en ikke-sak hvis jeg hadde holdt munn, men kommer selvfølgelig til å ta straffen jeg er blitt pålagt. Må legge til at forståelsen og tilgivelsen jeg har fått fra flere homofile har gjort livet lettere å leve, skriver Hummelvoll-Nunez i en tekstmelding til VG fredag kveld.

KARANTENE: Sandnes Ulf-spiller Johannes Hummelvoll-Nunez (t.h.) har også fått karantene etter forrige ukes «soper»-uttalelser. Foto: Vidar Ruud

Vektla signaleffekten

– Hvordan opplever du at din forsøksvise støtte til Kastrati og oppklaring rundt uttrykket ender med denne straffen?

– Sånn er det bare, tenker jeg. Jeg så at alle korsfestet Kastrati og hugget av halsen på ham – uten at noen faktisk tenkte det jeg satt inne med. Synes faktisk ikke han fortjente det. Så ville gi saken et nytt lys og har fått støtte av veldig mange fotballspillere, som også hadde samme oppfatning av ordet som vi hadde, forteller venstrekanten, som har vært på banen i 21 av 23 kamper i Obosligaen i år.

Leder for disiplinærutvalget i NFF, Andreas Holmsen-Ringstad, sier til VG at innstillingen fra påtalenemda var tre kampers karantene for Kastrati, og to for Hummelvoll-Nunez, men at de landet på én kamp mer for begge.

– Grunnen til det er at man har vektlagt preventive hensyn og signaleffekten på at det reageres på denne type uttalelser, sier Holmsen-Ringstad.

De har også vurdert Kastratis påstand om at han ikke visste hva «soper» egentlig betød:

– Disiplinærutvalget kan ikke utelukke at det i miljøet Kastrati har vokst opp i gjennomgående har vært en forståelse av at det aktuelle uttrykket har betydd noe i retning av «idiot» eller «tulling», og at han således ikke har hatt grunn til å tro noe annet, begrunner fotballforbundet i en pressemelding.

Kristiansund-spissen ble gjort kjent med dommen fredag ettermiddag.

Han må dermed stå over kampene Kristiansund-Bodø/Glimt, Molde-Kristiansund, Kristiansund-Mjøndalen og Kristiansund-Strømsgodset. Først i runde 27, 5. desember, kan KBK benytte Kastrati igjen.

– Nå får jeg trent meg opp slik at jeg kommer tilbake som et fyrverkeri. Det er mitt neste mål, å trene hardt og bidra til at gutta får en spiller som er motivert og gir mye av seg selv og energi til laget. Det blir min rolle de neste ukene, sier Kastrati.

Beklagelse ga formildende straff

Mens Sandnes Ulf – som i kjent «Obosliga-stil» kan kjempe både mot nedrykk og om opprykksplayoff på sesongens syv siste kamper – mister Johannes Hummelvoll-Nunez mot Ull/Kisa, Stjørdals-Blink og Kongsvinger.

– Saken er nå ferdig behandlet hos NFF. Vi håper at spilleren forstår konsekvensen av hans uttalelser. Vi jobber iherdig med holdningsskapende arbeid i klubben og vil fortsatt ha stort fokus på det i fortsettelsen, sier daglig leder Tom Rune Espedal i en pressemelding på Sandnes Ulf sin nettside.

Holmsen-Ringstad i NFF bekrefter at straffen for et «normalt tilfelle» ville gitt fem kampers karantene, men at begge har fått formildende straff på grunn av spillernes og klubbenes beklagelse.

Begge straffene er strengere enn det nåværende Royal Antwerp-spiller Simen Juklerød fikk da han som Bærum-spiller kalte en motspiller for «homo» i 2015. Han fikk direkte rødt kort og to kampers karantene.

– Har dere lagt vekt på den dommen, og hvorfor straffes disse to tilfellene hardere?

– Vi har sett på saken fra 2015, men den er ikke tillagt mye vekt, nei. For det første er det fem år siden, og for det andre er retningslinjene knyttet til karantene for uttalelser som kan anses diskriminerende eller krenkende endret siden den gang, sier Holmsen-Ringstad.