Lewis Hamilton (38) kommer i beste startspor etter en oppsiktsvekkende kvalifisering der han slo Max Verstappen (25) med tre tusendeler. Det er hans 104. pole position i karrieren - og hans første siden Saudi-Arabia i 2021.

– Dette var viktig for ham, fastaslår Viaplay-ekspert Stein Pettersen på sendingen.

Syv ganger verdensmester Hamilton viste enorm glede over triumfen - selv om det er i søndagens løp det virkelig gjelder.

– Det er fantastisk. Jeg er så takknemlig over å være her. Teamet har jobbet så bra, sier Lewis Hamilton i arenaintervjuet.

– Det har vært en berg-og-dal-bane, men ingen av oss har mistet troen, sier Hamilton om de siste halvannet årene.

Lando Norris i McLaren får tredje beste startspor, fulgt av kollega Oscar Piastri.

Daniel Ricciardo får startposisjon nummer 13 i sitt oppsiktsvekkende comeback i Formel 1-sirkuset. Teamkollega Yuki Tsunoda ble bare nummer 17 i kvalifiseringen. AlphaTauri er Formel1s bunnlag og har tatt bare to VM-poeng på ti løp.

Lewis Hamilton under lørdagens kvalifisering. Foto: Denes Erdos / AP / NTB

Riccardo skilte lag med McLaren etter 2022-sesongen. Han hadde da kjørt hele 12 sesonger i Formel 1 og vunnet åtte løp. I 2023 har han vært tredjefører for Red Bull. Etter at Nyck de Vries ikke har levert i Red Bulls «andrelag» AlphaTauri, har Ricciardo nå fått sjansen der.

Men målet for australieren er Red Bull, der Sergio Pérez riktig nok har ett år igjen av kontrakten - men som kan komme til å bli ofret om Ricciardo imponerer for AlphaTauri resten av sesongen.

Meksikaneren hadde ikke nådd Q3 i noen av de fem siste løpene før lørdagens kvalifisering i Ungarn. Det klarte han denne gang.

Daninel Ricciardo ble populær utenfor de tradisjonelle Formel 1-kretser etter å ha hatt en sentral rolle i de første sesongene av Netflix-suksessen «Drive to Survive».

– Vi skulle normalt sett ha vært nummer én, sier Verstappen - som gikk glipp av sin sjette pole position på rad.

– Jeg forventet ikke at jeg skulle komme på pole position, sier Hamilton.

Dagens to store skuffelser:

  • George Russell i Mercedes får bare 18. beste startspor.

  • Carlos Sainz jr i Ferrari endte på 11. plass, to tusendeler unna å komme til Q2.

PS: Ungarn har forlenget sin kontrakt med Formel 1-organisasjonen til og med 2032.