– Det at de hiver ham ut av vinduet, det er helt forferdelig. Jeg har ikke ord altså, sier Aamodt til VG.

Fredag fortalte Lucas Braathen at han gir seg som alpinist i en alder av 23 år. Han slapp sjokk-nyheten på et pressetreff i Sölden. Budskap: Skiforbundet har tatt fra ham gleden ved å være alpinist.

– Jeg er sjokkert over at det har gått så langt. Han er «one of a kind». Han er på Tomba-nivå når det gjelder interesse, ikke sant. De som ikke forstår den internasjonale verdien av en slik profil må gå i seg selv å se om de er den rette for jobben, sier Finn Aamodt til VG.

VG har sendt alle utspillene til skipresident Tove Moe Dyrhaug og kommunikasjonssjef Espen Graff. De har foreløpig ikke hatt tid til å svare.

Fredag ettermiddag kunne VG melde at styret i Norges Skiforbund kalles inn til ekstraordinært hastemøte. Møtet vil trolig skje i løpet av det kommende døgnet.

Aamodt tror konflikten kunne endt på en annen måte.

– Dette kunne vært løst på en mer smidig måte og ikke som et gammeldags diktatur. Det er nye tider nå. Hvis ikke folk skjønner det må de gå i seg selv. Dette er ikke som i gamledager der folk bare følger øvrighetspersoner, sier Aamodt.

Finn Aamodt hadde jobbet 33 år i Norges Skiforbund og senere Olympiatoppen da han gikk av med pensjon i 2020. I september tok han et oppgjør med skiforbundet og advarte om at «hele korthuset velter».

– Skiforbundet kan ikke true de største stjernene sine med startnekt. Gjør de det, så faller hele korthuset. Hvem gidder å betale for å se et alpinrenn der de beste ikke deltar? sa Aamodt til VG da.

ET LIV MED IDRETT: Finn Aamodt (t.h.) fulgte en treningsøkt Kjetil Jansrud hadde sammen med Morten Bråten på Toppidrettssenteret i 2012, da var Aamodt ansatt i Olympiatoppen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Finn Aamodt er faren til fire ganger OL-vinner og fem ganger verdensmester i alpint Kjetil André Aamodt. Pappa Aamodt har stor respekt for Braathen.

– For en modig kar. Han følger sin overbevisning, sier Aamodt.

Etter et helt liv i idretten lurer han på hva idretten vil ha.

– Vil de ha logrende roboter eller levende utøvere? Alle kan ikke være like. Det er nettopp det som er saken, utøverne skal være ulike og ha sine egenskaper, derfor må de behandle alle ulikt. Dette er dårlig arbeidsmiljø, det hadde ikke gått på en vanlig arbeidsplass, mener Finn Aamodt.

Braathen har stått i en konflikt med skiforbundet om bilderettigheter i tre år. Aamodt har en tung fredag på vegne av toppidretten, alpint og Lucas Braathen.

– Utøverne starter når de er åtte-ni år gamle og trener og trener og trener. Når de kommer på landslaget er jo mye av jobben gjort, og så får de ikke eie noe av seg selv lenger. Med litt smidighet og klokskap kunne kaken ha blitt dobbelt så stor for alle. De (skiforbundet) tror at guttene er så giret på å kjøre, så de venter og venter. De tyner det i det lengste, sier Aamodt.

Også Braathens bestekompis og landslagsalpinist Atle Lie McGrath fikk sjokk, og forteller at han har grått mye.

Gabriel Johannessen, faren til regjerende verdensmester på femmil i langrenn Pål Golberg, har i flere tiår markert seg som en uredd ski-politiker. Han fulgte pressekonferansen til Braathen.

– Dette er helt hårreisende, sier Gabriel Johannessen til VG.

Han har fulgt nøye med i debatten som alpinistene og Johannes Høsflot Klæbo har ført mot Norges Skiforbund det siste året, og er klokkeklar på at ingen av utøverne ønsker å velte landslagsmodellen.

– Det har vært en fremdrift som har vært horribel, forbundet gjør som det passer dem og lytter overhodet ikke til innspill fra sine aktive. Det finnes ikke ord for dette her, sier Johannessen.

Fredag la Johannessen ut et langt innlegg på Facebook. Han forstår godt at Braathen føler han har blitt behandlet respektløst. Johannessen er alvorlig bekymret etter nok en stor konfliktsak.

– Det gjør noe alvorlig med omdømmet til skisporten. Vi er avhengige av et positivt omdømme om mødre og fedre vil sende sine sønner til ski-idretten. Generasjonene som kommer nå ser at ting ikke fungerer, de ser at utøvere ikke blir tatt på alvor, sier Johannessen til VG.

VG spurte skipresidenten om hun kan fortsette i jobben etter at Lucas Braathen legger opp som alpinist tidligere fredag: