Gullmedaljen var Klæbo sin fjerde individuelle i NM-sammenheng og hans første på distanse. Tidligere har han vunnet tre sprintrenn.

– Nå skal vi kalle det en sesong, tror jeg. Det er på tide nå. Det har gått stort sett på skinner, så det var artig å avslutte her på Tolga, sier Klæbo til NRK.

– Det betyr mye, sier trønderen om NM-gullet.

På 10-kilometeren i klassisk vant Klæbo 25,7 sekunder foran Simen Hegstad Krüger. Mikael Gunnulfsen endte 37,6 sekunder bak Klæbo, og tok bronsen – hans første NM-medalje.

Torsdagens renn var Klæbos siste denne sesongen. Trønderen står over fredagens femmil på Tolga, før han etter påske skal til USA for å behandles for en muskelskade han har slitt med.

Ikke alle hadde en like bra dag som Klæbo i løypa:

Onsdag vant Klæbo lagsprinten i NM sammen med Byåsen-kamerat Martin Buvarp. Torsdag åpnet Klæbo noe forsiktig, men økte deretter farten utover i løypa. 26-åringen seiret til slutt med 25,7 sekunder ned til sølvvinner, Lyns Krüger. Mikael Gunnulfsen (Ørn) tok bronsen.

Klæbo vant verdenscupsesongens siste 10 kilometer klassisk i svenske Falun i midten av mars. Klæbo har en fantomvinter bak seg. Sist helg avsluttet han verdenscupsesongen med en ny seier på 20-kilometeren i Lahti. Det var hans 20. individuelle seier denne vinteren. Ingen har flere i historien på én sesong.

Gunnulfsen satte en god tid i mål, og var den første som virkelig kunne true palltidene. Bakfra kom flere sterke løpere, men ikke alle greide å ta seg forbi Ørn-mannen. Hegstad Krüger var først 11,9 sekunder foran, før Klæbo sikret gullet.

Hele 480 løpere var oppført på startlisten før torsdagens renn.