KRISTIANSAND: – Det jeg reagerer på er at stillingen ikke er utlyst når det er en så attraktiv stilling, sa Preben Monen til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.

Først seint fredag kveld sendte Vipers ut pressemelding om at tidligere styreleder Per Geir Løvstad blir Terje Marcussens erstatter som ny daglig leder:

«Dette er en fantastisk god løsning for klubbens ambisjon om å være i Europa-toppen. Per Geir har vært en nøkkelperson og en drivkraft i klubben i snart 20 år. Han bringer kunnskap, kontinuitet og stabilitet i rollen som daglig leder», sier Emil Tungehaug, styreleder i Vipers Kristiansand, i pressemeldingen.

Fædrelandsvennen intervjuet Monen tidligere på dagen fredag etter at vi hadde fått tilgang til en mail han torsdag hadde sendt ut til styret i Vipers Topphåndball AS. Monen bekrefter at det er han som har skrevet mailen, men hevder meningen var at den skulle holdes internt. Han skriver:

«Jeg henvender meg som aksjonær hvor jeg er svært bekymret for Vipers sin økonomi om ansettelsen av Per Geir Løvstad blir gjennomført som det blir lagt opp til nå, uten en full utlysning og uten mulighet for andre til å søke på stillingen.

Monen hadde ingen ytterligere kommentar da Fædrelandsvennen var i kontakt med ham seint fredag kveld, og henviste bare til mailen.

– Et samlet styre står bak

Da Fædrelandsvennen fredag ettermiddag intervjuet styreleder Emil Tungehaug, hadde han ingen kommentar til at Løvstad skulle være tiltenkt stillingen som daglig leder.

– Det har jeg selvfølgelig ingen kommentar til, sa Tungehaug.

Kai Arne Arnesen (t.v.) er styreleder i Vipers Topphåndball AS mens Emil Tungehaug er styreleder i Våg Håndballklubb. Foto: Jacob J. Buchard

– Var det en tabbe å ikke lyse ut?

– Et samlet styre var enige om hvordan vi skulle løse dette, og det er vel svaret på det. Det vil si at vi har hatt mange spennende navn på blokka, og har vært trygge på at vår nye daglige leder har vært en av dem, uttalte styrelederen.

Vipers har to styrer. Et Våg HK-styre som blant annet har ansvaret for det sportslige og et Vipers Topphåndball AS som har ansvaret for inntektene til klubben. Her er Kai Arne Arnesen styreleder.

– Tydelig agenda

Preben Monen misliker prosessen. I mailen skriver han:

«Dette er en prosess og en måte å gjøre det på som er svært uvanlig og helt uforståelig, hva agendaen for dette måtte være virker innlysende, sittende Våg styret ønsker Per Geir Løvstad og kun han. En brei ansettelsesprosess ville nok gitt et annet utfall og det er ikke ønskelig for styret i Våg. Det er ikke mulig å se andre grunner for å droppe utlysning, dette selv om man legger godviljen til».

Monen har vært investor i klubben gjennom flere år, og er for tiden involvert i å betale lønna til både Heidi Løke og Nora Mørk.

Han skriver i mailen at han frykter at salgs- og markedssjef Christer Paulsen vil trekke seg.

Paulsen: – Ønsker full utlysning

Da Fædrelandsvennen konfronterte Christer Paulsen med påstanden om at han vil vurdere å fratre, sa han:

– Jeg har vært veldig tydelig overfor HK-styret på at jeg ønsker full utlysning for å få den beste kandidaten. Det er svar nok i seg selv, sier Paulsen, men la til:

– Vipers har et kjempestort nettverk, som jeg ikke ønsker at skal falme, og når mange signaler derfra tilsier at vi bør lyse ut stillingen, så tenker jeg at vi skal lytte til det. Dette handler overhodet ikke om det er person a, b eller c som blir ansatt. Det eneste jeg ønsker er at vi skal sjekke om vi har fått den beste kandidaten.

Monen skrev videre:

«Det er vel kjent at det har vært ulike kontroverser og ulike maktkamper i klubben over lengre tid».

Han skriver at han hevder interne konflikter skal leve videre dersom Per Geir Løvstad blir ansatt uten at stillingen har vært utlyst.

Løvstad var mangeårig leder av Våg HK-styret.

– Full tillit til HK-styret

Overfor Fædrelandsvennen hevdet Monen at han har fått bekreftet at et enstemmig styre i Vipers Topphåndball AS nylig skal ha bedt HK-styret om å lyse ut stillingen.

– Nei, det har vi ikke gjort, hevdet styreleder Kai Arne Arnesen da Fædrelandsvennen pratet med ham fredag ettermiddag.

– Hvordan reagerer du på at HK-styret ikke har lyst ut stillingen?

– Det vil jeg ta med dem det gjelder, ikke i mediene. Men du kan sitere meg på at Våg HK er største aksjonær i AS´et, og vi har full tillit til at HK-styret tar riktig avgjørelse i deres prosesser. Og det har jeg styret mitt med på, sier Arnesen.

– Dere legger dere ikke opp i ansettelsesprosessen?

– Det har vi ikke mandat til i og med at vi ikke har arbeidsgiveransvar.

– Ønsker Vipers det beste

Preben Monen, derimot, mener «absolutt» at har noe med ansettelsesprosessen å gjøre.

– Jeg er største aksjonær etter Våg HK, argumenter Monen.

– Men du blander deg opp i en prosess som tilhører Våg HK?

– Jeg eier 9,75 prosent av aksjene, og da har jeg absolutt noe med dette.

– Har du en agenda?

– Jeg ønsker bare Vipers det beste, og at de skal få den beste daglige lederen. Om det blir Per Geir Løvstad så aksepterer jeg det så sant det skjer etter en god prosess med utlysning av stillingen.

Per Geir Løvstad var i mange år styreleder i Våg HK. Foto: Torstein Øen

Per Geir Løvstad ville fredag ettermiddag verken bekrefte eller avkrefte at han var på vei inn i Vipers som daglig leder. Han reagerte slik på Monens beskyldninger mot Våg HK-styret.

– Han går langt utenfor det han burde mene noe om. I stedet har jeg tiltro til at styret i Våg er seg sitt ansvar bevisst, sier Løvstad.

– Enstemmig styre sto bak

Vipers skriver i pressemeldingen fredag kveld at det var et enstemmig klubbstyret som sto bak ansettelsen, og at de hadde mange kandidater å velge mellom.

– Vi fikk henvendelser fra hele håndball-Norge da det ble klart at Terje Marcussen sluttet. Vi vurderte rundt 15 personer og laget en shortlist på fem. Til slutt stod vi tilbake med en kandidat som ble grundig vurdert av en profesjonell part. Anbefalingen var svært tydelig, forteller Tungehaug i pressemeldingen.

Der står det også at de er kjent med at «enkelte aksjonærer i Vipers Topphåndball AS er kritiske til at stillingen ikke ble lyst ut».

– Vi har et klubbstyre med lang erfaring fra ansettelser i næringslivet. Vi har diskutert fordeler og bakdeler ved å lyse ut bredt eller rekruttere mer direkte. Begge deler er vanlig ved ansettelser av ledere. Vi er trygge på valget vi har tatt, og vi må vel ha lov til å si at vi traff godt da vi ansatte Terje Marcussen på samme måte i 2013 uten å lyse ut stillingen, sier Tungehaug.