RBK-TIL 3–2

1) Zdenek Ondraseks retur

Gjennom landslagspausen har det vært hypet ganske greit rundt Zdenek Ondraseks comeback i TIL etter nesten seks år.

Slik sett kunne vi sikkert brukt alle fem punktene i denne spalten på å skrive om den tsjekkiske spissens Tromsø-retur. 75 minutter kom den forventede bekreftelsen på at Ondrasek ikke startet, noe som lå i kortene ettersom det er seks uker siden sist han spilte kamp for sin forrige klubb i Romania.

Likevel skulle ikke hovedtrener Gaute Helstrup vente lenge med å sette han inn på Lerkendal. 1–0 etter 20 minutter og 2–0 etter 25 minutter til RBK gjorde at TILs hovedtrener tok umiddelbare grep. Ut med indreløper Daniel Berntsen (se punkt 3), og inn med 32 år gamle Zdenek Ondrasek.

Dermed fikk vi se Ondrasek sammen med Runar Espejord som spisspar. Og effekten lot ikke vente på seg. TIL-debutant Christophe Psyche slo en lang ball der to RBK-spillere gikk i duell med Ondrasek. Ballen ble stusset videre, og Tomas Totland satt ballen iskaldt stolpe inn.

Dermed var Gutan tilbake i kampen etter 34 minutter. Og det beste var ennå ikke kommet fra comeback-Zdenek.

2) Kobra-målet

RBK hadde litt trykk rett etter pause, men det varte ikke lenge. For etter 50 minutter kom øyeblikket TIL hadde ventet på.

En lang pasning fra Jacob Karlstrøm, ble på flott vis stusset videre av Runar Espejord. Plutselig var Ondrasek alene, på målvaktens høyre side, inne i 16-meteren. Avslutningen var en storscorer verdig, og plutselig sto det 2–2.

Jubelscenene på bortetribunen, dit Ondrasek tok turen for å feire, var heftige. Og smått uvirkelige ettersom mange hadde trodd kampen var over etter de to tidligere målene fra RBK.

3) Ydmykelsen av Daniel Berntsen

Vi må ta høyde for at det kan ligge noe mer bak her, som en skade. Forutsatt at det ikke er tilfelle var det et sterkt signal fra hovedtrener Gaute Helstrup, da Daniel Berntsen ble byttet ut før halvtimen var spilt.

Helstrup var ikke fornøyd med hvordan laget hang sammen, og så seg nødt til å ta grep. Slike bytter ser du sjeldent i toppfotballen, og det er ikke uten grunn. Mange spillere vil føle seg ydmyket, som en syndebukk. Og det var lett å lese av Berntsens ansikt på vei av banen at han har hatt bedre opplevelser.

– Synd på Daniel, sa Helstrup til Eurosport i pausen.

Daniel Berntsens avtale med Gutan går ut etter sesongen. Var dette siste gang vi så han fra start i TIL-drakt?

4) Psyche, Gundersen og Jenssen

Litt stygge, kyniske og smarte mot et lag som med seier ville være helt oppe i gullkampen. Alt dette var TILs stoppere i praksis helt til kampen var omtrent over. Tre minutter på overtid var stillingen enda 2–2. TIL hadde sikret seg ett poeng, og skulle bare ri av det siste innlegget fra RBK.

Men da det gjaldt som mest fikk Stefano Vecchia stå helt alene, og 15 sekunder etter at kampen burde vært over, headet han inn 3–2. Ikke til å tro. I målet Arne Vidar Moen frelset en hel by i 2003, scoret RBK målet som gjorde at TIL ikke fikk med seg poenget de sårt hadde trengt.

Det er klart at det offsidediskutable 1–0-målet ble lett å se tilbake på, når avslutningen blir på denne måten. Og hvorfor måtte Psyche byttes ut så kort tid før slutt?

Noe annet TIL kunne vært foruten, var da Jostein Gundersen ble for ivrig, og pådro seg et gult kort han kunne vært foruten. Det sjette i 2021, og dermed må han se TIL-Brann fra tribunen sammen med oss andre neste søndag.

Ikke bra for TILs beste forsvarsspiller, som ofret seg flere ganger slik at TIL sikret seg ett poeng.