TIL har ikke vunnet hjemme i Eliteserien på nesten to år og kjemper en tung kamp i bunnen av tabellen. Med 14 seriekamper igjen er det nå kun snakk om å berge plassen for Gaute Helstrup & co.

Bodø/Glimt er regjerende mestere, jakter gull på nytt og har fått inn over 100 millioner kroner etter salg av spillere som Jens Petter Hauge, Håkon Evjen og Amor Layouni.

Når Glimt nå får bud på sine beste spillere, kan de be beilerne om å ryke og reise. Glimt sa kontant nei til Heerenveen da de ville kjøpe Patrick Berg sist helg. Et bud fra en gresk klubb på over 20 millioner på samme mann ble avvist tidligere i sommer.

Fordi de ikke må ha pengene. Og fordi de vil jakte et nytt seriemesterskap og komme seg ut i europacup igjen, der lukrative kamper gjør at nye millioner triller inn på kontoen. Alle skjønner at den sjansen er større hvis du beholder dine beste spillere, og attpåtil klarer å styrke laget. Det har også Glimt gjort, ved å hente Amahl Pellegrino som brukte 17 minutter på å score hat trick i debuten sist helg.

Hvis TIL får inn bud på sine beste menn, som for eksempel Tomas Olai Totland og August Mikkelsen, tvinges klubben til å vurdere det veldig nøye. Fordi TIL trenger pengene. Koronapandemien, «gammel moro», dårlige vurderinger og svake sportslige resultater over lang tid gjør at klubben sliter økonomisk. TILs betalingsevne er så svekket at de har problemer med å skrape sammen nok penger til å lønne sine ansatte.

Derfor bedriver de akkurat i disse dager en ufattelig vrien øvelse i styret og administrasjonen på Alfheim. Overgangsvinduet varer ut 31. august, og innen den tid må noen tøffe vurderinger tas. Salg av de beste spillere kan berge både lisens og lønnsutbetalinger til de ansatte. Det minner litt om «Luksusfellen».

KOMMENTAR: Det har aldri før vært så stor avstand mellom TIL og Glimt foran en kamp mellom lagene på Alfheim, skriver Øyvind Sivertsen. Foto: Ronald Johansen

Klubber som er i sportslig og økonomisk trøbbel, vil alltid tiltrekke seg igler og gribber. Klare til å «skamby» på spillerne. Nylig la Vålerenga inn et bud på over 3 millioner for Totland. TIL solgte for halvannet år siden en i akkurat samme posisjon: Den offensive høyrebacken Marcus Holmgren Pedersen. To millioner kroner betalte Molde for ham. Også kalt billigsalg. Holmgren Pedersen ble allerede i sommer solgt videre til Feyenoord for 16 millioner – og hammerfestingen ble denne uken belønnet med plass på A-landslaget.

Nå takket TIL nylig nei til budet fra Vålerenga, men TIL-sjef Øyvind Alapnes har varslet at et «ubehagelig salg» kommer til å skje. Da kan Alapnes se på at TIL-saldoen øker – før pengene må brukes til å betale regninger. Men spillersalgene kan gjøre at laget svekkes så mye at de igjen rykker ned til OBOS. Og det fører igjen til spillerflukt og tapte inntekter. Og kollektiv depresjon for alle TIL-supportere.

Berge økonomien – men risikere nedrykk (og nye økonomiske problemer) i samme slengen. Det er et helsikes dilemma.

Isteden skulle TIL hatt mulighet til å beholde Totland og Mikkelsen, gjøre både dem og hele laget enda bedre. Og dermed øke markedsverdien deres. Bygge klubb. Etablere laget skikkelig i Eliteserien. Men det er vanskelig akkurat nå. Det er dyrt å være fattig.

Så hører jeg noen si: «TIL må vel kunne få hjelp? Sponsorer, investorer – hvor er dere»?

Vel – TIL har tidligere fått nødhjelp fra Trond Mohn. Den gavmilde milliardæren har valgt å prioritere annerledes den siste tiden, noe han selvsagt må få lov til. Den mannen skal uansett hylles til evig tid i Tromsø.

Heller ikke Sparebanken Nord-Norge er like ivrige som sponsor lenger. Og da er det ikke så fryktelig mange store og gasjerte TIL-venner igjen.

Nå er det gått så langt at Forza Tromsø ser seg nødt til å starte en spleis for å skrape sammen 100.000 kroner for å hjelpe TIL å få fatt i den aldrende tsjekkeren Zdenek Ondrasek, som forlot TIL i 2015. Et prisverdig initiativ, men 100.000 er dessverre bare en dråpe i havet. Sist han var her, tjente han 150.000 kroner i måneden.

Det har aldri før vært så stor avstand mellom TIL og Glimt foran en kamp mellom lagene på Alfheim. Både økonomisk og sportslig. Glimt forventer seier mot TIL-laget som de skal møte på Alfheim søndag. Fansen deres forlanger det. De skal bare opp her å hente tre poeng og vise at de er storebror i nord. Det er holdningen, og den er forståelig.

Men her ligger også TILs mulighet. Er det én ting TIL tradisjonelt har vært gode på, er det å slå nedenfra. Være underdogen som overrasker. Det har vi sett flere ganger før, med minnerike seiere mot lag som Rosenborg, Chelsea og Galatasaray.

For forskjellen mellom TIL og Bodø/Glimt er faktisk størst utenfor banen akkurat nå. Men det er verken lønningsposen til Berg, Pellegrino eller den proppfulle bankkontoen på Aspmyra som avgjør kampen. TIL har tapt de fire siste kampene mot Bodø/Glimt. Det er på tide å gjøre noe med det.