Marcus Storm har både skrevet og produsert filmen «Outro» som søndag stakk av med prisen for beste nordiske film under årets NUFF i Tromsø. Premien er på 10 000 kroner som bevilges av Foreningen Norden.

– Det er en gjenkjennelig historie som både er perfekt formet, filmet og spilt ut, lød deler av juryens begrunnelse, som blant annet besto av Leif Holst Jensen fra Foreningen Norden.

Fem priser totalt

Storm stakk riktignok av med den gjeveste prisen under festivalen, men det ble også utdelt pris for beste internasjonale film og priser i tre alderskategorier innen nordisk film.

– Filmene konkurrerer om fem priser. De deles først inn i internasjonale og nordiske filmer, der det kåres en vinner i hver kategori. I tillegg deles det ut tre priser i alderskategorier for nordisk film. Her er det en kategori for de under 18 år, en for de mellom 19 og 21 år, og en for de mellom 22 og 26 år, forteller Marie Sofie Langeland Mikkelsen, PR-ansvarlig under festivalen.

Beste internasjonale film ble tyskskapte «Disfavor» som er skrevet og produsert av Friedrich Tiedtke.

Vinneren i kategorien under 18 år, ble norske «The jolly adventure of the men who travelled in time», som er produsert av Iver Jensen.

Vinneren i kategorien 19–21 år ble svenske «Stockholm Daybreak», skrevet og produsert av Elin Øvergaard.

Vinneren i kategorien 22–26 år ble svenske «Brothers Between» som er skrevet av Ida Neerbye og produsert av Anders Humlekjær.

350 påmeldte

Totalt var 350 filmer påmeldt festivalens konkurranseprogram.

– Det er en todelt festival med workshop i én uke før visningshelga. Til visningshelga hadde vi 350 påmeldte filmer, også ble det valgt ut 50 av disse til å konkurrere om prisene, forteller Langeland Mikkelsen.

Hun legger til at konkurransen om den gjeveste «overall-prisen», har vært hard.

– Det er totalt 27 nordiske filmer som har konkurrert om denne og de 10 000 kronene, sier hun.

Knirkefri avvikling

Langeland Mikkelsen forteller at selve avviklingen av årets festival har gått knirkefritt.

– Det har gått veldig fint. Festivalen i seg selv har vart i ti dager og både dagene med workshop og selve visningshelga har gått supert, sier hun, og legger til at det alltid er publikum under NUFF.

– Det som er så fint med NUFF, er at man blir så godt kjent. Flere av dem som har vært med på workshopene har filmer i programmet. Og siden man blir så godt kjent, drar mange og støtter opp når filmene vises. Dermed er det garantert publikum på NUFF.