Det finske paret Johanna Hämäläinen (29) og Markus Klimscheffskij (30) og det russisk-islandske paret Irina Zhilina (26) og Stefán Erlingsson (25) bestemte seg spontant for å hive seg med på konseptet «Restaurant Day».
Søndag ettermiddag tok flere titalls gjester turen hjem til Zhilina og Erlingsson for russisk Borsch suppe og dessert fra både Island og Finland. Til den nette sum av 80 kroner fikk man både middag, kaffe og dessert.
– Den første timen var nervepirrende, det var ingen som kom. Vi var spent på om det ville komme folk i det hele tatt for det er jo spesielt å fra hjem til fremmede for å spise middag. Vi tenkte også at folk kanskje heller ville være på stranda i finværet, men plutselig var stua full. Naboene våre kom også innom, det var veldig trivelig for vi kjente de ikke fra før av. Nå gjør vi det, sier Irina Zhilina med et smil.
Les også: Europeisk matbonaza i sentrum
Jobbtilbud
Samboeren Stefán Erlingsson fra Island fikk til og med et jobbtilbud av en av gjestene som besøkte hjemmerestauranten deres som for anledningen var døpt til "Eat with a view".
– Vi hadde en franskmann her som hadde bodd på Island og han spurte om jeg ville gi han språktimer. Det har vært en veldig fin dag med mange interessante samtaler rundt bordet, sier han.
Sosialt konsept
Restaurant Day» er et globalt konsept som startet i Finland i 2011, og som arrangeres fire ganger i året. Der er konseptet en stor suksess med opp mot 2000 ulike pop-up restauranter som annonseres via Facebook.
I Tromsø var det nå fire slike ulike restauranter; en inviterte folk inn i skogen på nordsida, en var åpnet på campus på UiT og to ble arrangert hjemme hos hos, som i Skolegata.
– Det er en veldig hyggelig måte å bli kjent med folk på i tillegg til at det er noe sosialt vi kan gjøre sammen. Dessuten har jeg alltid drømt om å åpne min egen restaurant og nå gjorde vi det her i Tromsø, sier Johanna Hämäläinen, som kjenner til konseptet fra årene hun har bodd i Helsinki.
Internasjonal småprat
Da avisa var innom Skolegata satt det folk rundt bordet som kom fra Norge, Sveits, USA og Frankrike. Selv om ikke alle kjente hverandre fra før, gikk praten lett.
– Vi hadde forberedt oss på pinlige pauser og lagd bordkort med forslag til samtaleemner. Vi har heldigvis ikke behøvd å bruke noen av dem. Det er uformelt og folk ser ut til å like det. Jeg vil anbefale andre om å gjøre det samme, sier Markus Klimscheffskij.
Les også: Global trend når Tromsø
Ny restaurantdag i høst
Initiativtakerne Arthur Nørve og Markku Kähkönen reiste søndag rundt på alle de fire "restaurantene" rundt omkring i byen og folk er så langt storfornøyd med konseptet.
– Vi har fått utrolig mange fine tilbakemeldinger. Konseptene er godt besøkt, men vi skulle gjerne hatt flere som åpner sin egen restaurant, enten hjemme eller utendørs. Vi har bestemt oss for å kjøre i gang en ny «Restaurant Day» i Tromsø i september, og vil oppfordre flere til å hive seg med da. Det trenger ikke å være komplisert, lag noe enkelt eller by på noe søtt til kaffen. Poenget er å møte folk, sier Nørve.