Jens Ingvald Olsen i Rødt var blant dem som ville ha behandlingen av eierstrategi for Troms Kraft utsatt.

– Jeg mener vi må utsette saken, ellers blir dette et vedtak på sviktende grunnlag. Saken er mangelfullt utredet. Blant annet er ikke fjerningen av bedriftsforsamlingen juridisk utredet, sier Jens Ingvald Olsen i Rødt fra talerstolen under kommunestyremøtet.

Også Arbeiderpartiet mente saken burde utsettes.

– Vi bør ta oss tid. Dette er ikke en hastesak, sier Magnar Nilsen (Ap).

Forslaget om å utsette ble nedstemt og saken ble behandlet.

Inhabile

Fire av medlemmene i kommunestyret ble erklært inhabile i saken og måtte derfor sette seg på tilhørerbenken.

Tor Arne Morskogen (H), Rolleiv Lind (H), Kristin Røymo (Ap) og Anni Skogman (Frp) fikk inn vararepresentanter og satt seg bakerst i salen.

– Vi er godt forberedt på dette, så det går helt fint å følge saken fra tilhørerbenken, sier Anni Skogman til iTromsø.

Vedtatt

På begynnelsen av året fikk tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen i oppgave å lede arbeidet med å lage en ny eierstrategi for Tromsø kommune og Troms fylkeskommune for selskapet Troms Kraft. 7. mai ble anbefalingen levert til de to eierne.

– Jeg er veldig fornøyd med denne prosessen. Den har vært ryddig og god, langt ifra den prosessen som ble gjennomført forrige gang, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen til iTromsø.

Han er stolt av Troms Kraft og de ansatte i bedriften.

– Styret i Troms Kraft har allerede tatt mange gode grep. Selskapet har solgt seg ut av ulønnsomme virksomheter og er langt på vei et lønnsomt selskap. Overskuddet i fjor var på om lag 100 millioner kroner. Naturressursene i landsdelen skal komme innbyggerne til gode. Det mener jeg at vi har sikret i den nye eierstrategien, forteller Hilmarsen.

Oversiktlig drift

Ifølge den nye strategien skal Troms Kraft konsentrere seg om kjernevirksomheten som gjelder produksjon av kraft, utbygging av nett og salg av kraft. Hvis selskapet har behov for å gå inn i nye avtaler og forhandlinger som vil gå ut over kjernevirksomheten, skal dette meldes fra om i god tid. Driften skal være oversiktlig. Eierne forventer å få like god avkastning som alternative plasseringer. Det vil si mellom 5,5 og 7,5 prosent. Bedriftsforsamlingen skal også legges ned.

Kritisk

Jens Ingvald Olsen i Rødt fremmet forslag om å ta med tre punkter i eierstrategien:

  • Bedriftsforsamling beholdes som organ.

  • Aksjonæravtale skal godkjennes av kommunestyret og fylkestinget.

  • Det åpnes ikke for private aksjonærer i Troms Kraft as.

Forslaget fikk 18 stemmer og ble dermed ikke tatt med.

– Nå har vi fått en maktkonstellasjon som vi ikke har sett maken til. Sakene skal ikke behandles av kommunestyret lenger, men av byrådet, sier Jens Ingvald Olsen i Rødt.

Han mener det er viktig å beholde bedriftsforsamlingen i Troms Kraft.

– Det er ikke medlemmene i bedriftsforsamlingen sin skyld at Troms Kraft har hatt tap og skandaler. Under debatten om dette i kommunestyret ble jeg overrasket. Det opplevdes som en antidemokratisk stemning, sier Olsen.

Han er også redd for at den nye eierstrategien skal oppmuntre til for store investeringer.

– Jeg er redd for at man på nytt går inn på den samme ekspansjons og veksttenkningen som tidligere, og at man ikke skal klare å håndtere det, sier han.

Under kommunestyremøtet ble eierstrategien vedtatt og fredag skal fylkestinget ta stilling til om de ønsker å gå inn for eierstrategien.

Jens Ingvald Olsen (Rødt) mener den nye eierstrategien kommunestyret gikk inn for ikke er god nok. Foto: Ronald Johansen
Kristin Røymo (t.v.) og Anni Skogman måtte forlate sine plasser i kommunestyresalen og sette seg på tilhørerbenken sammen med Sondre Andersen i ungdomsrådet. Foto: Monika Aaserud