Byens kreative krefter har allerede etablert seg med gründerhuset Flow i de gamle Mack-lokalene på nedsiden av Strandveien. Nå jobber noen av de samme kreftene med at de gamle lokalene til Kunstakademiet i det samme kvartalet skal huse konseptet ”From Makerspace by Flow”. Her skal det bli plass for dem som driver med mer verkstedpregede aktiviteter.

Hobbybasert

– Dette blir et underprosjekt av Flow, men hensikten er at det skal bli et eget, selvstendig prosjekt, sier Anna-Karina Moen, en av drivkreftene bak nyetableringen.

Foreløpig er det meste i startgropa, men ildsjelene bak det nye konseptet har allerede sikret seg rundt hundre kvadratmeter av de gamle kunstakademilokalene. Her skal det etter planen både hamres, snekres, loddes, freses og sveises i småskala målestokk.

– Tanken er å starte et verkstedkollektiv med ulike formål, alt ettersom hva behovet til den enkelte bruker er. Per i dag driver ingen av medlemmene profesjonelt, bare på hobbybasis, sier Moen.

Vidt spekter

Hun understreker at prosjektet verken er lansert eller åpnet ennå, men at de er i full sving med å skaffe seg forbindelser i byens næringsliv og private aktører for å få verktøy og maskiner til verkstedet. Vitensenteret og Insomnia er allerede samarbeidspartnere.

– Vi trenger alt fra loddepenner og stikksager til snekkerutstyr og gamle datamskiner. Ønsket er å lage et verksted som kan være så anvendelig som mulig, slik at det er rom for og utstyr til at skapende krefter innenfor flest mulig felt kan samles, sier Anna-Karina Moen.

Kurs og workshop

Hun viser til dataspillgründer Kim Daniel Arthur, en av initiativtakerne til gründerhuset Flow. Flow fungerer som en kuvøse for Form-prosjektet, til det kan stå på egne bein.

– Han kjenner flere folk som holder på med skapende aktiviteter, og som ikke hadde plass hjemme fordi hobbyaktivitetene har vokst ut av leiligheten, sier hun.

Moen viser til ombygging av elektronikk og datamaskiner, maskiner som freser ut 3D-modeller, 3D-printing, sykkelbygging som krever sveising og gullsmedarbeid som krever lodding som eksempler på aktiviteter de planlegger.

– Det er opp til hver enkelt hva de vil legge i et slikt kreativt fellesskap. Vi ønsker på sikt, i tillegg til å være et verksted og skapende samlingspunkt i Tromsø, å kunne bidra med kurs og workshops, spesielt rettet mot barn og ungdom, sier Anna-Karina Moen.

FRESEMASKIN: Kristian O. Gundersen med en maskin han kan lage alt fra MC-deler i metall til møbelprototyping i treverk. Foto: Tom Benjaminsen