Norges arktiske universitet har satt seg som mål å bli verdensledende innen forskning på arktiske forhold, blant annet arktisk energi, teknologi, bærekraftig ressursbruk, helse og samfunnsutvikling.

Nå står et is-laboratorium høyest på ønskelisten. Planleggingen er i gang for å kunne skape arktiske forhold innendørs. Man seg for seg et enormt basseng, der det kan produseres alle typer is i fersk- og sjøvann. Modeller av skip og borerigger vil bli testet ut, og tilført ekstreme is- og værsituasjoner.

-Min baby

Her skal det kunne tilføres iskalde vinder fra alle retninger, alle typer nedbør, ising og annen meteorologi som vil dukke opp her nord. Alt vil skje mens sensorer måler effektene.

- Dette er min «baby», og jeg har det travelt med å komme i gang, sier rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet.

Under et møte i Arktisk marint forum torsdag kveld presenterte hun planene, og is-laboratoriet ble tatt godt i mot av andre forskere og næringslivet.

Dekker behov

Havis, ising og polare lavtrykk er blant de største utfordringene for både fiskeriene, oljeindustrien og skipsfarten i Barentshavet. Nå planlegges oljeboring lenger nord, der is- og værforhold blir mer omfattende, og forskere jobber med å skaffe ny kunnskap.

- Et slikt is-laboratorium, med den kunnskapen det vil gi, er musikk i mine ører, sier prosjektleder Øystein Mikelborg ved Aker Solutions i Tromsø.

De har til nå ansatt 105 medarbeidere, de fleste ingeniører, og er forberedt på å betjene oljeselskapene gjennom alle deres faser. Mikelborg bekrefter at operasjoner i Arktis er krevende, men fullt ut mulige. Kunnskap er svært viktig, spesielt om is, bølger, polare lavtrykk og ising.

Teknologibygg

Til sommeren skal UiTs nye teknologibygg stå ferdig, og like ved har Husebekk sett for seg at is-laboratoriet skal bygges.

- Vi har diskutert konseptet med Norut og med Sintef og flere andre tekniske forskningsmiljøer. For å kunne ligge i forkant innen kunnskap om Arktis, må forskerne få tilgang på hjelpemidler som et moderne og fleksibelt is-laboratorium, sier hun.

Foreløpig har man ikke regnet på kostnader, eller tatt stilling til hvor omfattende nybygget bør være. Men billig blir det uansett ikke.

Verdensledende

I dag finnes et slikt laboratorium i Helsingfors, Hamburg og i Canada.

- Vi har som mål å bli verdensledende innen flere typer arktisk forskning. Det  is-laboratoriet vi planlegger skal bli helt i verdenstoppen, sier Husebekk.

Hun ser for seg et klimalaboratorium som kan bli brukt av mange type forskere til en rekke forskjellige forsøk. Det skal samarbeides på tvers av profesjoner og fakulteter.

Helse i kulde

- Her kan helseforskere studere nedkjøling i luft og vann, fjernteknologi kan se på ulike kvaliteter av is, man kan teste ut forskjellig utstyr under ekstreme klima og se på hvordan bekledning, telt og lignende fungerer i polart klima og under polare lysforhold, sier hun.

Anne Husebekk er glad for at teknologibygget snart står ferdig, og for at det nå skjer en økt satsing på å utdanne ingeniører og annet fagpersonell som næringslivet i nord trenger. Regjeringen har også gitt grønt lys for å bygge et nytt bygg for medisin- og helsefag.

- Vi arbeider med bygg for museet og lærerutdanninga. Islab’en vil være en nasjonal infrastruktur som det bør være mulig å finansiere gjennom andre kanaler og parallelt med de ordinære byggene, mener Anne Husebekk.