Ved årsskiftet la UNN ned rehabiliteringen på Elisabethsenteret. Lokalt ble 40 alvorlig syke og eldre kols- og lungesviktpasienter berørt.

Meningen var at kommunen skulle ta over en del av oppgavene, men fortsatt står gruppen uten et tilrettelagt tilbud.

Frykter akuttinnleggelser

Det kommer fram i en rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe som var sammensatt av personell fra kommunen og universitetssykehuset. Teamets oppgave var å finne alternative løsninger. Det ble raskt konstatert at pasientene – uten et oppfølgingstilbud – lett ville bli storforbrukere av akuttinnleggelser.

Ifølge kommuneoverlege Trond Brattland er kols- og lungesviktpasienter en gruppe med et betydelig behov for jevnlig behandling og oppfølging. Brattland sier at det ikke er avsatt ekstra midler til denne pasientgruppen i budsjettet. Det betyr at det nye styret – Ap, SV og Rødt – må finne løsninger.

Ingen dialog

Avdelingsleder ved rehabiliteringstjenesten, Reidun Holm, satt i den nevnte arbeidsgruppen.

– Uten å ha kjennskap til saksgangen, opplevde vi plutselig at UNN bestemte seg for å legge ned tilbudet. Det skjedde uten å gå i dialog med kommunen. Derfor ble det svært vanskelig å steppe inn, sier Holm.

Ingen konklusjon

Hun konkluderer med at det både trengs ressurser og kompetanse hvis kommunen skal erstatte UNN-rehabiliteringen. I tillegg må opplegget være fornuftig og medisinsk forsvarlig.

Holm understreker at pasientene har fått tilbud om individuell fysioterapi etter nedleggelsen, men hun vet ikke hva som skjer videre med saken.

– Det er ikke gjort noe for å videreføre tilbudet lungepasientene hadde på UNN. Hvis kommunen skal overta, må det settes sammen et tverrfaglig helseteam. Det er ikke bare snakk om fysioterapi, men et medisinsk, stort ansvar, sier Reidun Holm.

Ikke øremerket

Kommunaldirektør Eva T. Olsen bekrefter at det ikke finnes øremerkede midler til denne gruppen pasienter:

– Samtidig er det klart at kols- og lungesviktpasientene ikke vil få noen særbehandling, men vil havne under rehabilitering generelt.

– Da UNN kuttet sitt tilbud, var det ingen automatikk i at kommunen skulle videreføre ordningen. Men vi skal likevel gjøre vårt slik at gruppen blir ivaretatt, sier Olsen.

Sparte 1 mill.

UNN sparte 1 million kroner på sitt kutt. Men fysioterapeut Marijke Risberg, som ledet enheten på Elisabethsenteret, tror besparelsen for lengst er borte.

– Det skyldes blant annet at flere av kolspasientene har fått klippekort på lungeavdelingen, og det er dyrere med behandling enn rehabilitering.

– Når det er sagt, vil jeg understreke at det er svært viktig at pasientgruppen får god oppfølging og ikke blir overlatt til seg selv. Jeg har 20 år bak meg med denne typen rehabilitering og vet hvor skoen trykker. Derfor har jeg tilbudt min erfaring til kommunen, men så langt har ingenting skjedd. Det er sterkt beklagelig, sier Risberg som mer enn gjerne vil bistå dersom det blir lagt til rette for det.

INGENTING: Rehabiliteringsleder i kommunen, Reidun Holm, konstaterer at ingenting har skjedd etter at UNN kuttet sitt tilbud. Foto: privat
SKANDALE: Kolsrammede Asbjørn Holthe kaller bortfallet av rehabiliteringen for en skandale. Nå betaler han selv for å få trene. Foto: Ronald Johansen