Institutt for geologi ved UiT Norges arktiske universitet fikk i 2013 tilsagn om 3,2 millioner kroner i tilskudd over næringsrettede utviklingsmidler (RDA-midler) til prosjektet «Oppbygging av geofaglig kompetanse innen fjellskred».

Truer med kutt

I januar i år søkte UiT fylkeskommunen om å endre prosjektet, blant annet fra professor til professor II-stilling, redusert egeninnsats og forlengelse av prosjektperioden med ett år.

Næringsetaten mener søknaden endrer betingelsene for tilsagnet og varsler kutt:

• Fylkeskommunen godkjenner at professoratet omgjøres til professor II. Det medfører imidlertid at fylkeskommunens bidrag reduseres fra 3,2 til 1,9 millioner kroner.

• Fylkeskommunen godkjenner ikke at frigjorte midler som følge bortfall av professorat brukes til ansettelse av post doc.

• Utvidelsen av prosjektperioden ut 2017 avslås.

• Dersom UiT velger å ikke godta disse endringene vil næringsetaten vurdere finansieringen av prosjektet, «herunder også å trekke tilbake tilsagnet».

For dårlig planlegging

Det totale budsjett for fjellskred-prosjektet er 6,2 millioner kroner for perioden 2014 til 2016.

– Vi er tilbakeholdne med å forlenge frister og vi er nå mer nøye på at pengene brukes innen fristen. Det er vi nødt til fordi så mye penger blir stående ubrukt som følge av at det ikke er planlagt godt nok, sier næringssjef Asbjørn Rasch i Troms fylkeskommune.

Han legger til at dette ikke gjelder UiT spesielt, men at det er et generelt problem. Konkurransen om RDA-midler til ulike formål er tøff og næringssjefen mener det stiller større krav til dem som kommer gjennom nåløyet.

Er godt i gang

– Vi har en god del prosjekter som ikke blir gjennomført i henhold til driftsplanen eller det søkes om endring til andre formål enn det var bevilget til. Når det er bevilget penger til et spesielt prosjekt som ikke blir gjennomført som forutsatt, må vi vurdere det på nytt, sier Rasch.

Målet med prosjektet «Oppbygging av geofaglig kompetanse inne fjellskred» er å øke kompetansen i landsdelen på fagfeltet geologi innenfor fjellskred og ustabile fjellparti. Dette innebærer også utvikling av utdanningstilbud og opparbeidelse av kunnskap om fjellskredovervåking.

– Dette er noe vi er godt i gang med, og med de foreslåtte endringer i prosjektet skulle det ligge til rette for at målet oppnås, skriver professor/prosjektleder Steffen Bergh ved UiT i søknaden til RDA-sekretariatet.

Overrasket

Prosjektleder og professor Steffen Bergh ved institutt for geologi hadde ikke ventet det svaret han fikk fra næringsetaten i fylkeskommunen.

– Etter å ha snakket med administrasjonen først, kommer svaret veldig overraskende på oss. Det virker som fylkeskommunen ikke helt innser hva vi jobber med å få til, sier Bergh.

De har skaffet seg Norges fremste kapasitet på området fjellskred, Lars Harald Blikra. Han har i samarbeid med instituttet utarbeidet fagplan for et feltbasert masterkurs i fjellskred og overvåking som planlegges startet i år. Det vil være det første i Norge, og enestående internasjonalt.

Instituttet har ventet nesten et halvt år på svar på den reviderte søknaden de sendte 25. januar. At de i verste fall kan miste hele RDA-støtten på 3,2 millioner kroner, var ikke det de forventet.

Hastemøte

Prosjektet er godt i gang, og det er uteksaminert syv masterstudenter, hvorav det fire siste året, som har hatt fjellskred som tema. I samarbeid med Norut er det satt i gang phd-studie innen fjellskred og radarmålinger.

– Vi er godt i gang med prosjektet og har god tro på å være i gang i løpet av to år. Vi har bedt om forlengelse fordi det er et langsiktig prosjekt som trenger tid for å realiseres. Skal man bygge opp et faglig fundert miljø, må man ha ei toppstilling, i alle fall en phd-stilling. Vi skal ha hastemøte på instituttet torsdag om brevet fra fylkeskommunen, og hva vi svarer blir klart etter møtet, sier Steffen Bergh.

OVERRASKET: Professor/prosjektleder Steffen Bergh ved UiT ble overrasket over svaret fra fylkeskommunen. Foto: Jan Arild Hansen