Blant annet forlanges det betalt for hjelp til matlaging. Det frykter hjemmetjenesten vil føre til at mange ikke vil betale for denne formen for bistand — noe som vil føre til dårligere ernæring for byens eldste.

Skiller ikke

Byråd Kristoffer Kanestrøm forklarer omleggingen med at kommunen så langt kun har krevd egenandel for ett par tjenestene som utføres.

Nå ønsker byrådet godtgjort renhold, snømåking, ærender, ledsagertjeneste til blant annet lege og annet generelt husarbeid — blant annet skifting av sengetøy og vask av klær.

– Heretter skiller vi ikke den ene tjenesten fra den andre. Det kan bety at noen får en merkostnad, erkjenner byråden for helse.

Les mer: Viser fram nyttige dingser for eldre.

Må skille

Samtidig presiserer Kanestrøm at man ikke har diskutert hva som inngår i bistand til «hjelp til matlaging».

– Jeg formoder at vi her må skille mellom det å varme opp en Fjordland-middag og det å bistå mer. Dette er ting omsorgstjenesten og kommuneledelsen skal diskutere på et møte i formiddag. Hva vi ender opp med, kan jeg derfor ikke uttale meg om.

Kristoffer Kanestrøm sier at samtlige brukere skal være orientert om endringene — etter at byrådet bestemte å utvide ordningen med personlig assistanse.

Les mer: Gamle fortellinger er god medisin for eldre.

Politisk bestemt

Enhetsleder på fastlandet, Brit Fosse, sier at dette er politisk bestemt og at hjemmetjenesten bare er utøver.

– Men jeg har selvsagt meninger om den nye ordningen — ikke minst når det gjelder matstell. Vi er spesielt opptatt av at eldre skal ha et sunt kosthold. Men når kommunen krever godtgjørelse for denne typen bistand, er jeg redd flere vil hevde at de heretter skal klare seg selv. Da vet vi — av erfaring — at matstellet blir så som så. På sikt kan det få helsemessige konsekvenser, sier Fosse.

Les mer: Vil ha snarlig Otium-løsning.

Reagerer

Hun erkjenner at det allerede er kommet reaksjoner internt i hjemmetjenesten, som anser matstell som en viktig del av omsorgen. De minuttene det tar i hvert enkelt tilfelle, er vel anvendt tid.

– Når det er sagt, opererer vi med tidsrammer for ulike typer bistand ut over det å drive hjemmesykepleie. Da har vi ulike timesatser å forholde oss til — en tidsbruk som avtales og som faktureres.

– Her skal det understrekes at brukerne betaler etter evne og at en minstepensjonist kommer billigst fra det, sier Brit Fosse.

Les mer: Vil ha kommunale "altmuligmenn".

Tildelingskontoret på rådhuset opererer med følgende takster for personlig assistanse:

* Eldre som tjener under 2G — netto 170.490 kroner — må betale 180 kroner i måneden uansett hvor mange tjenester de mottar.

* Mellom 2 og 3G — 170.480-255.735 kroner — betaler 384 kroner per time. Her er maks grense tre timer som tilsvarer 1.152 kroner.

* Har du en netto inntekt mellom 3 og 4G — 255.735-340.980 kroner — er timeprisen den samme. Maks antall timer som skal godtgjøres er fem — 1.920 kroner.

* 4 til 5G — 340.980-426.225 kroner — betaler for maksimum åtte timer. Det tilsvarer 3.072 kroner.

* Brukere med inntekt over 5G — 426.225 kroner — betaler for ti timer. Det innebærer 3.840 kroner per måned.