Akkurat nå er tromsøregissøren Ole Giæver på en liten Norgesturné med sin nye suksessfilm ”Mot Naturen”. Turneen avsluttes i Tromsø nå på torsdag, da filmen har en førpremierefest i forkant av fredagens nasjonale premiere. Ferden er derimot ikke over der for Ole Giæver og ”Mot Naturen”, de skal nemlig videre til verdens største filmfestival i Berlin.

– Vi fikk muligheten til å vise dem filmen nå i sommer, slik at de kunne sikre seg europapremièren. Etter folkene fra festivalen hadde sett den, var de kjappe med å bekrefte at de ville ha den med, sier en fornøyd Ole Giæver.

Festivalen i Berlin er for øvrig ikke offisielt kåret til verdens største, men besøkstallene tilsier at den er det.

Fin opplevelse

Giæver kom også nylig tilbake fra filmfestivalen i Toronto hvor han høstet gode kritikker i Screen, Variety og Hollywood Reporter for sin nye film.

– Det var en veldig fin opplevelse å debutere med spillefilm på Berlinalen i 2011 og nå igjen å bli invitert til festivalen med "Mot Naturen" føles veldig godt, fortsetter han.

Kritikken fra anmelderne setter han også stor pris på.

– Det er utrolig morsomt å få den anerkjennelsen av store magasiner både i utlandet og i Norge. Det er en bekreftelse på at vi har truffet riktig med budskapet i filmen, sier Giæver, som nå gleder seg til å vise filmen til det norske publikummet.

Dette er altså andre gang Ole Giæver skal delta med en film under filmfestivalen i Berlin. Første gang var med filmen ”Fjellet” i 2011, og nå er det duket for mer friluftsliv med ”Mot naturen”. Giævers film er tiltenkt det såkalte Panorama-programmet som bare viser vel 18 filmer per festival.

Anerkjennelse

– Mot naturen er en avvæpnende moderne fortelling om mannlig selvrefleksjon. Det er en modig kommentar om integritet, frigjøring og identitet, sier Wieland Speck, kurator for Panorama-seksjonen i Berlin.

– At to av verdens største og viktigste festivaler velger Mot Naturen til sine programmer er en stor anerkjennelse for filmen og for Ole Giæver som filmskaper. At Berlinalen allerede nå har invitert filmen til sitt program er helt fantastisk og vi er selvsagt veldig stolte og glade. Nå gleder vi oss først til å vise filmen til publikum i Norge og så gleder vi oss enormt til å reise til Berlin i februar, sier produsent Maria Ekerhovd.

Storfest

Og når filmen har førpremière i Tromsø på torsdag er det klart for storfest, slik iTromsø skrev om i går.

Etter førpremièren inviteres nemlig alle som var på forestillingen (og er over 18 år) til premièrefest på Bardus.

Og da kan man jo også feire invitasjonen fra Berlin.

PÅ VEI TIL BERLIN: Vi tviler vel imidertid på at Ole Giæver må løpe naken hele veien for å presentere filmen "Mot naturen" som bildet er hentet fra. Foto: Mer film