I kveld var det duket for åpning av årets Ungdommens kulturmønstring på Rådhuset. I anledningen 30-års jubileet til UKM har de gjort litt ekstra stas på arrangementet. En hel uke er satt av til kunst og kultur, laget av ungdom og for ungdom.

Under åpningsseremonien var 20 bildekunstverk, laget av ungdom i alderen 13 til 19 år, utstilt i foajeen på Rådhuset. Alt fra malerier til fotografier var representert.

Kunstnere

Eline Engås (17) er en av dem som kjemper om å gå videre til fylkesmønstringen med sitt kunstneriske fotografi.

– Det er venninnen min som er på bildet. Vi var i studio og hadde lyst til å prøve noe nytt. Vi fant inspirasjon med sand og mel og tok bildet som henger her, forklarer Engås som tok med sin venninne Ingrid Kvistad (17) på åpningen.

Daniel Skog (16) har to av bildene som er utstilt på rådhuset. Et av Ishavskatedralen og et portrettfoto tatt i studio.

– Jeg stiller ut bildene mine her på UKM for å vise andre hva jeg holder på med, samt vise fram Tromsø, sier Skog.

Folkedans

Etter minglingen blant kunstverkene var det duket for åpningsseremoni. Ulrikke Bredal (20) og Monica Slettvold (21) sparket i gang uka med Hallingdans og Nordlanspols.

– Det er veldig mange ungdommer som danser denne type dans i Norge, men ikke så mange i Tromsø. Folkedans er kanskje nytt for mange og det er en spennende dans. Det er spesielt, men publikum for ofte opp øynene når de ser folkedans, sier Slettvold, som er en av lederne i UKM.

Mye arbeid

For å få til et slikt arrangement som UKM legges det ned mye arbeid fra ungdommer. I år har det vært involvert om lag 20 personer for å få i land kulturfesten.

– Vi har arbeidet siden oktober med planlegging av UKM-uka. Det har vært mye jobb, men nå er det utrolig deilig å se hva vi faktisk ha klart å få til, sier Slettvold.

Utover uka er blir det arrangert blant annet tegnekurs, studiokurs, arkitekturverksted, og låtskriverkurs. UKM-uka avsluttes med hovedforestilling på Tromstun skole på lørdag. Tre show i forkant avgjør hvem som går videre til fylkesmønstringen.

– Det er høyt nivå i år og folk kan forvente seg et veldig bra sceneshow. I fjor hadde vi UKMs beste sceneshow og i år skal det bli enda bedre, sier Jonas Dreyer, leder UKM Tromsø.

DANS: Monica Slettvold (t.v.) og Ulrikke Bredal sto for et av innslagene under åpningsshowet til UKM Tromsø. De svingte bød opp til folkedans i foajeen på Rådhuset. Alle foto: Lena Verås Eriksen Foto: Lena Verås Eriksen
KJEMPER OM FYLKESMØNSTRINGEN: Eline Engås (t.h) er en av dem som hadde stilt ut sitt fotografi under UKM. Her sammen med sin venninne Ingrid Kvistad. Foto: Lena Ver‡s Eriksen
VIL VISE KUNSTVERKENE: Daniel Skog har stilt ut to av sine bilder under UKM. Grunnen til at han har valgte å stille ut sine bilder er for å vise folk hva han jobber med. Foto: Lena Ver‡s Eriksen
KUNSTVERKER: 20 bilder laget av ungdommer er stilt ut på rådhuset. Foto: Lena Verås Eriksen