At Mental Helse viser til at veksten ikke har vært som forventet og dermed er skuffet, er forståelig og helt greit. Det er deres jobb å være «vaktbikkje» på vegne av sine medlemmer.

At Arbeiderpartiet derimot prøver seg, blir bare pinlig. Gjennom åtte år hadde Ap helseministeren i en flertallsregjering som kunne gjennomføre alt de sto for om de hadde ønsket. Dessverre sto de ikke for så mye den gang.

Sykehusene ble sultefôret. Dette resulterte i flere korridorpasienter, mange tusen flere pasienter som ventet på behandling, samt økte ventetider. Det var noe av det de etterlot seg da de forlot regjeringskontorene- enn da de tiltrådte.

Den gylne regel som skulle sikre at psykisk helse og rus ble prioritert, ble fjernet. Da pasienter, pårørende og politikere på Stortinget uttrykte bekymring for nedbyggingen innen psykisk helse og rus, viste daværende helseminister (Ap) til at man hadde tiltro til at helseforetakene tok de riktige valgene. Og det var jo riktig. Helseministeren hadde jo selv sagt at man ikke lenger trengte å prioritere dette.

Det første H/FrP-regjeringen gjorde var å øke sykehusbudsjettene og gjeninnføre den gylne regel. Det betyr at helseministeren vi nå har, følger med på statistikken og via sine møter med helseforetakene instruerer dem til å følge regjeringens krav.

Ingvild Kjerkol (Ap) viser i sitt innlegg til et spesifikt tilbud som er blitt lagt ned og bruker dette som et bevis for at psykisk helse ikke prioriteres. Da tror jeg hun har misforstått regjeringens mål. Denne regjeringens mål er ikke å videreføre alt som det er og har vært. Vårt mål er til enhver tid å videreutvikle for i best mulig grad kunne gi riktig tilbud i tråd med ny kunnskap og etterspørsel. Derfor har vi innført fritt behandlingsvalg, medisinfrie alternativer og psykiatriambulanser. Fordi pasienter og pårørende har etterspurt dette.

Jeg har ikke påstått at vi er i mål, til det var etterslepet for stort. Men jeg har vært opptatt av å synliggjøre alle de grepene vi har tatt. Sammen med alle de ansatte innen helsevesenet vil vi øke mangfoldet, kvaliteten og tilgjengeligheten til beste for alle de som trenger helsevesenets hjelp.

Det er når du sitter med styringen, at du kan gjøre en forskjell. Det hjelper lite å snakke om det etterpå, slik Arbeiderpartiet gjør.

Les flere debattinnlegg her.