I Stortingets spørretime 9. november sto flere viktige saker for Nord-Norge på sakskartet, blant annet RGS sin rolle som supplement til Rettsmedisinsk institutt (RMI) for analysearbeid av DNA. Og nok en gang var svaret fra justisministeren ikke til å ta feil av; regjeringen har ingen umiddelbare planer om å ta i bruk den kompetansen som finnes hos RGS ved UIT - Norges arktiske universitetet.

Stortinget vedtok i 2008 å utvide adgangen til å registrere DNA-profiler i strafferettspleien, kjent som DNA-reformen. I forbindelse med reformen vedtok Stortinget også å opprette et analyseinstitutt for DNA ved Universitetet i Tromsø, som tilleggskapasitet til RMI i Oslo.

I dag utfører RGS forskning og kompetanseutvikling innen rettsgenetikk, men gjør altså ikke DNA-analyser i forbindelse med straffesaker.

I 2012 tok den rødgrønne regjeringen initiativ til en gjennomgang av de samlede rettsgenetiske ressursene ved RMI og RGS, med tanke på å styrke det fremtidige arbeidet på feltet.

En partssammensatt arbeidsgruppe oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet leverte sin rapport «Organisering av rettsgenetiske tjenester i strafferettslig sammenheng» sommeren 2013.

Her blir RGS fremhevet som et viktig supplement til RMI for å utføre DNA-analyser. UIT - Norges arktiske universitet tilbyr i dag en 2-årig masterutdanning innen biomedisin, hvor rettsgenetikk er ett av de sentrale fagene.

Studentene gjennomgår en teoretisk opplæring og en praktisk rettet masteroppgave, som gir solid bakgrunn for stillinger i rettsgenetiske laboratorier.

Den rettsmedisinske kommisjon har pekt på betydningen av at det finnes akademisk forankrede, uavhengige laboratorier i Norge som kan utføre DNA-analyser. Arbeiderpartiet har derfor foreslått at RGS ved UIT - Norges arktiske universitet skal ha som oppgave å utføre rettsgenetiske analyser, som supplement til RMI.

Under valgkampen i 2013 var stortingskandidatene for Høyre og Frp stadig ute med forsikringer om at straks man kom i regjering skulle RGS få oppdrag med analysearbeid. Det er et løfte man har sviktet fra første dag.

Den borgerlige regjeringen har i sin regjeringserklæring sagt at man ønsker å åpne for at flere miljøer kan utføre slike analyser. Men istedenfor å ta i bruk det eneste akkrediterte DNA-laboratoriet som finnes i Norge ved siden av RMI, vil regjeringen konkurranseutsette denne tjenesten, slik at man kan få private kommersielle bedrifter inn som supplerende aktører i analysearbeidet.

Problemet er bare at det ikke finnes kommersielle akkrediterte laboratorier i Norge. Dersom regjeringen skal ha private analysemiljøer inn i dette arbeidet må man sende kritisk, sensitiv informasjon om enkeltmennesker ut av landet.

Arbeiderpartiet er sterkt uenig i regjeringens uansvarlige handlemåte i denne saken. Det er svært gode grunner til at slike oppgaver som analyse av DNA skal håndteres av offentlige aktører og at man tar i bruk de norske kompetansemiljøene, istedenfor å sende analyseoppdrag ut av landet.

Vi trenger å styrke de offentlige akademiske miljøene innen rettsgenetikk i Norge. Derfor foreslår Arbeiderpartiet at Rettsgenetisk senter i Tromsø blir et supplerende miljø innen DNA-analyse, og at forskning, utdanning og praktisk analysearbeidet kan bli ivaretatt av det svært kompetente rettsgenetiske miljøet som er bygd opp ved UIT - Norges arktiske universitetet.

Vi må nå snart kunne forvente handling fra regjeringspartienes stortingsrepresentanter fra Troms, som snakker varmt om RGS så snart anledningen byr seg, men som stemmer ned forslag i Stortinget som vil gi instituttet det oppdraget de er klar til å utføre.

Les flere debattinnlegg her.