Administrasjonssjefens forslag til budsjett for 2018 og økonomiplan for 2018-2021 ble i dag overlevert ordfører Kristin Røymo.

Budsjettet for 2018 balanserer med et netto driftsresultat på 113,4 millioner kroner. Dette tilsvarer 2 prosent av brutto inntekter, og er i tråd medkommunestyrets vedtak.

Sliter enda med for store utgifter i helse- og omsorgssektoren

Administrasjonssjefen foreslår å avsette 124,9 millioner kroner til disposisjonsfond, for å øke handlingsfriheten og nå målet om 3 prosent av brutto driftsinntekter i 2018 heter det i en pressemelding fra kommunen.

- Tromsø kommune er fortsatt i en krevende økonomisk situasjon. Vi har lyktes med å bremse utgiftsveksten i helse- og omsorgssektoren, men har ennå ikke lyktes med å ta kostnadene tilstrekkelig ned. Dette vil ta mer tid. Men innenfor 5,5 milliarder kroner er det et stort handlingsrom for å prioritere gode tiltak som kommer velferden i Tromsø til gode. Prioriteringene som er gjort i budsjettet peker mange år fram i tid, sier administrasjonssjef Britt Elin Steinveg.

Skal kjøpe flere boliger

I forslaget til budsjett økes også ressursene til vedlikehold av bygg, for å nå målet om å bruke minst 150 kroner per kvadratmeter på byggene i 2020. Kommunen skal også ta tak i problemet med for få kommunaleboliger.

- Vi må kjøpe og leie mer, men det er krevende å kjøpe i et mindre boligmarked som Tromsø, der vi ikke kan eie mer enn 10 prosent av boligene i et borettslag eller sameie. Vi opplever likevel at utleiemarkedet er mer balansert enn før, blant annet som en følge av flere studentboliger. I budsjettet har vi foreslått å sette av 160 millioner kroner for å få større fart på dette området. I tillegg organiserer vi oss mer effektivt ved sterkere samhandling med Stiftelsen Kommunale Boliger og Arnestedet AS, sier Steinveg.

Vil digitalisere mer

Kommunestyret har vedtatt å avsette 50 millioner kroner til digitaliseringsfond. Administrasjonssjefen følger opp med å foreslå å bevilge ytterligere 10 millioner kroner i året til digitaliseringsprosjekter.

Satser på tidlig innsats i barnevernet

Barneverntjenesten har satt seg som mål å dreie ressursbruken fra plassering utenfor hjemmet (institusjon, fosterhjem), til hjelpetiltak i hjemmet (tidlig innsats). For 2018 skal utgiftene knyttet til tidlig innsats utgjøre 7 prosent eller mer av totalutgiftene.

Økt fokus på tidlig innsats vil være til det beste for barnet, samtidig som det vil være kostnadsbesparende for kommunen da én institusjonsplass koster 0,9 millioner kroner, skriver kommunen i presseskrivet.