Tirsdag kveld sendte Kurt Arild Kaspersen i Tromsø Jeger- og fiskerforening (TJFF) et brev til Troms politidistrikt der han gjør det klart at foreningen er helt uenig i politiets forståelse av Friluftsloven og at det er nødvendig med et vedtak etter § 15 eller § 16 før ferdsel på en skytebane kan begrenses eller nektes.

"TJFF mener i fortsettelsen av dette at sperringen av veien og fortsatt skyting på banen er lovlig, og sperringen vil ikke bli fjernet. Hvis andre fjerner sperringen, skilt eller andre sikkerhetstiltak, vil dette bli anmeldt som ulovlige handlinger", skriver Kaspersen videre.

Frem og tilbake

Brevet kommer som en følge av at det for få dager siden ble kjent at politiadvokat Thomas Rye-Holmboe i et brev til Tromsø Pistolklubb hadde gjort det klart at det ikke fantes et nødvendig grunnlag for å sperre av turvegen i Tromsdalen. Politiadvokaten ba derfor om at veien ble åpnet igjen for å sikre fri ferdsel.

Dette skjedde etter at politiet få uker tidligere, etter en befaring i området, kom fram til at turveien måtte være stengt hele døgnet i skyteperioden, ettersom én av turveiene på sørsiden av skytebanen ligger innenfor sikkerhetssonen.

Det førte til at turvegen ble stengt med bom og skilt om at skyting pågår.

Ole Vegar Andreassen og Wilfred Karlsen, som lenge har kjempet for at turfolk skal kunne ferdes fritt i Tromsdalen, svarte imidlertid med å politianmelde skytterne for brudd på friluftslovens bestemmelser om fri ferdsel.

Saken ble først henlagt, men så ble henleggelsen klaget inn, sammen med bildedokumentasjon av bommen som stengte veien. Det førte dermed til at politiadvokaten bestemte at det ikke finnes grunnlag for å stenge veien, noe som gjør at skytterne ikke får bruke skytebanen.

Sikker i sin sak

Kaspersen, som har fått juridisk bistand fra Advokatfirmaet Rekve, Pleym & Co DA, mener som sagt at politiadvokatens konklusjon er feil.

"Etter vårt syn er det nærmest selvsagt at man ikke kan ha fri ferdsel på en skytebane i den tiden av året hvor skyting pågår. Hvis Troms Politidistrikts standpunkt skulle være riktig, vil de aller fleste skytebaner i Norge måtte stenges. Vi finner det i denne omgang tilstrekkelig å vise til lovens § 19, som bestemmer at ferdselsforbud eller – restriksjoner i medhold av lov eller forskrift går foran den alminnelige ferdselsrett. Vi minner her om at veien ligger innenfor det som er definert som sikkerhetssone i skytebaneforskriften. Det er også vår klare oppfatning at skytebaner ikke kan regnes som utmark, men må regnes som annen innmark hvor allmennhetens ferdselsrett reguleres av § 3, jfr. herunder særlig § 3 siste ledd. Vi vil nærmere utdype dette i uttalelse til statsadvokaten i klagesaken", skriver Kaspersen i brevet til politiet.

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe. Foto: Ronald Johansen